Mevzuat gereği bir ay içinde eksiklikleri giderilmeyen asansörler kullanım dışı bırakılacak. Apartman yöneticileri izin vermediği için 996 asansörün kontrolünün yapılamadı. Kontrolü yapılan 730 asansörün  raporları ise apartman yöneticileri tarafından  teslim alınmadı.

Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB) Makine Mühendisleri Odası ile Konak Belediyesi işbirliğinde Konak Belediyesi sınırları içinde asansörlü binaların periyodik yıllık bakım işlemleri tamamlandı.

2012 yılında Makine Mühendisleri Odası ile imzalanan protokol üzerine gerçekleştirilen çalışmada; 2 bin 235 adet asansörün kontrolü yapıldı. 24 uzman muayene ekibinin görev aldığı çalışmada can ve mal güvenliği açısından sakıncalı olan bin 975 asansöre kırmızı etiket, can ve mal güvenliğini doğrudan etkilemeyen ancak eksik ve hataları olan 118 asansöre sarı etiket, can ve mal güvenliği açısından kullanılmasında sakınca olmayan 146 asansöre ise yeşil etiket yapıştırıldı.

Yetkililer, apartman yöneticileri izin vermediği için 996 asansörün kontrolünün yapılamadığını, kontrolü yapılan 730 asansörün ise raporlarını apartman yöneticilerinin teslim almadığını söyledi.

Konak Belediye Başkanı Dr. Hakan Tartan, çalışmayla katılım gösteren apartman yöneticilerine teşekkür ederken, kontrole izin vermeyen apartman yöneticilerini de gerekli kontrolleri yaptırmaları ve arızaları gidermeleri için uyardı. Tartan, “Yönetmelik gereği yerel yöneticiler sınırları içinde kalan asansörlerin kontrollerini yaptırmak zorunda. Biz de Asansörlerin Bakım ve İşletme Yönetmeliği gereği Makine Mühendisleri Odası ile sınırlarımız içindeki asansörlerin yıllık kontrollerini yaptık. Ancak bazı apartman yöneticileri asansörlerin kontrollerini yaptırmaya razı olmadı veya raporları teslim almadı. Bunu anlamak mümkün değil. Yöneticileri bir an evvel duyarlı olmaya ve asansör kontrollerini yaptırmaya davet ediyorum. Aksi takdirde kullanılması sakıncalı olan, eksiklikleri gidermeyen, yetkili firmalar ile çalışmadığı tespit edilen binaların asansörleri protokol ve Asansör Bakım ve İşletme Yönetmeliği’nin 11. Maddesi gereği hizmet dışı bırakılacaktır” uyarısında bulunda.