Ali Budak- İzmir’de Çiğli-İncirlatı arasında yapılması planlanan, Kuş Cenneti, İnciraltı ve Sasalı arasında hükümet tarafından yapılması planlanan Körfez Geçişi Projesi'ne verilen ÇED olumlu kararına karşı açılan davada bilirkişi heyeti incelemede bulundu. İncelemeye vatandaşlar ve gazeteciler alınmazken inceleme ile eş zamanlı olarak İzmir'e Sahip Çık Platformu açıklama yaptı. Açıklamada projenin ulaşım projesi olmadığı ve İzmir'in bu yola geçişe ihtiyacı olmadığı vurgulandı. Açıklamada 'Köprü Bahane Rant Şahane', 'Flamingoma Dokunma', 'Gediz Deltası Hepimizin' ve 'Köprülü Değil Temiz Körfez İstiyoruz' yazan dövizler açıldı.


Proje, İzmir’e her anlamda zarar verecek


Mavişehir'de projenin olası köprü ayağının yakınlarında açıklama metnini okuyan TMMOB İzmir İKK Sözcüsü Melih Yalçın, ‘Proje, 'yüzülebilir körfez' hayaline geri dönülmez zararlar verecek. Proje, İzmir’i rant çevrelerinin talan ve yağmasına açmanın, daha fazla betonlaşmaya boğmanın araçlarından biridir. Bu projenin, kentimizin doğal ortamına zarar vereceği açıktır. Proje alanında flamingo, kılıçgaga ve tepeli pelikan gibi türlerin dünya nüfusunun önemli bir kısmının yaşadığı biliniyor. Söz konusu proje gerçekleştiği takdirde, köprü ayağı, geniş çaplı yüzey yapılaşması vb. faaliyetlerden bu türlerin nüfusları olumsuz etkilenecek ve farklı statülerle korunan Gediz Deltası’nın ekolojik ve habitat bütünlüğü zarar görecek. Proje, ülkemizin önemli su ürünleri istihsal sahalarından biri olan İzmir Körfezi'nin bentik bölgesinde yapılması planlanan inşaat faaliyetleri, körfez ve İzmir balıkçılığına da önemli darbe vuracak’ dedi.
 

İzmir’de rantın önü açılıyor


İstanbul ve Ankara’ya ihanet edenlerin şimdi de gözlerini Ege kıyılarına ve İzmir’e diktiklerini ifade eden Yalçın, şöyle devam etti: Bir yandan kent içinde ayrıcalıklı plan değişiklikleri ile diğer yandan tarım alanları, doğal yaşam alanları, kıyılar sit dereceleri düşürülerek rantçı sermaye İzmir’e davet ediliyor. Rantın önü açılıyor. İşte bu proje de tüm bu rant odaklı politikaların ortasında duruyor. Yarımada’da ikinci bir İzmir yaratılmaya çalışılıyor. Bu proje de şehir dışından gelenlerin Yarımada’ya ulaşımını kolaylaştırmak için yapılıyor.
 

‘Büyükşehir’i talana karşı daha güçlü durmaya çağırıyoruz’


İzmir Büyükşehir Belediyesini projeye karşı daha güçlü karşı durmaya çağıran Yalçın, ‘Sözünü ettiğimiz talan projelerine bugün karşı çıkmazsak yarın çok geç olacak. Güzel İzmir’imizin tarihi, kültürel, doğal bütün değerleri gözümüzün önünde bir bir yok olup gidecek. İzmir’e dayatılan bu rant ve talan politikalarına hukuki, siyasi tüm yolları kullanarak karşı çıkmamız gerekiyor. Ayrıca Körfez Geçiş Projesi vasıtasıyla yapılaşmanın, betonlaşmanın önünün açılacağı alanlarda kimlerin şimdiden yatırım yaptığı merak konusudur. İzmir’e Sahip Çık Platformu olarak bugünkü keşfin bilimsel değerler esas alınarak yapılacağına inanıyor ve bunu umuyoruz. Tüm yurttaşları doğa, kültür ve tarih talanına karşı kentimizin geleceği için mücadele vermeye davet ediyoruz’ ifadelerini kullandı.