Esin Gençel- İzmir Ekonomik Kalkınma Koordinasyon Kurulu, yılın son toplantısı Tarihi Havagazı Fabrikası'nda gerçekleşti. Yılın son toplantısında  mevcut kurul başkanı Şerife İnci Eren, görevi Yaşar Holding Yönetim Kurulu Başkanı İdil Yiğitbaşı'na devretti. Toplantıda ayrıca geçtiğimiz günlerde EGİAD'ın yeni yönetim kurulu başkanı seçilen Seda Kaya'nın da kurul üyeliği oy birliğiyle kabul edildi. Toplantı açılışında konuşan İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, marina, teleferik ve körfezin rehabilite projesi hakkında önemli açıklamalar yaptı. İzmir için güzel şeyler olduğunu belirten Başkan Kocaoğlu, "Kentin kredibilitesinin hızlı bir şekilde artması, hazine borcumuzun bitmesi, ayın başkanı seçilmemiz bu gerçekten çok önemli" diye konuştu.

Körfez'de hayati hatalar

Geçtiğimiz hafta perşembe günü Uluslararası Sergiler Bürosu (BIE) Genel Sekreteri Vicente Gonzalez Loscertales'i Ankara'ya götürdüklerinde Ulaştırma Bakanlığı'nda DLH Genel Müdürü ile görüşme fırsatı bulduğunu söyleyen Kocaoğlu yapılan görüşmede İzmir'e yapılacak olan 3 marinanın yeri konusundaki çekincelerini dile getirdiğini ifade etti. Kocaoğlu, "Bana göre de üç marinanın yerleri hatalı. O yerlerin yakınında önerdiğimiz yerler var. Bunları DLH yetkilileri ile paylaştık. Karşıyaka tripleks evlerin önünden, küçük balıkçıların olduğu yere doğru olan yeri önerdik. Bayraklı'da da Turan bölgesinde daha kuytu bir yerde liman sirkülasyonunu engellemeyecek bir yer önerdik. Maliyetten dolayı bu sığ yerlerden kaçarak derin yerlerde bir an önce yapmak istiyorlar. Ama bu hatalar kentin ve körfezin daha kısa zamanda dolmasını ve hayatiyetinin azalmasını, menfi yönde etkilenmesini sağlayacaktır. Buna karşı olduğumuzu ifade ettik. 7,5 aylık çabadan sonra haklılığımız KİK tarafından da onaylandı" şeklinde konuştu.

Yeni fuar 2014'te açılacak


Yeni fuar alanı hakkında da açıklamalarda bulunan Kocaoğlu, "35 milyona kamulaştırdığımız, 303 milyon lira ile ihaleye çıktığımız 1,5 senede bitirmeyi hedeflediğimiz fuar alanının ihalesi nihayet bitti ve ayaklarımız da yerden kesildi. Çok sevindik. Firmayla da görüştük. Hızlı bir şekilde organize olup 2014 mermer fuarını yeni yerinde gerçekleştirmeyi ve dünyanın en büyük mermer fuarıyla birlikte açılışı gerçekleştirmeyi hedefliyoruz" dedi.

Körfez'in çamuru Tuzla Bölgesi'ne gidecek


Ankara'daki temaslarında Körfez'in temizliği konusununda gündeme geldiğini sözlerine ekleyen Kocaoğlu, "Körfez temizliğinde çamurun nereye döküleceği gündeme geldi. Körfezden birinci sınıf sıva kumu çıkıyor, bir de alüvyon çıkıyor. Onlar üst arazisine dökülemez derken Cumartesi günü sabahın erken saatlerinde hocalarımızla beraber Tuzla Bölgesi'nde Çil Azmak Dalyanı'nı dolaştık. Burada kuşlar için ada yapılabileceği ve oranın doldurulabileceği konusunda bir fikir belirdi. Sanıyorum körfezin temizliği konusundaki ÇED sürecinde tek bir konumuz vardı; malzemenin nerede rehabilite edileceği. Orada da ciddi bir mesafe kat etmiş durumda olduk" diye konuştu.

İhaleler arapsaçına dönüyor

Balçova'da bulunan ve 2007 yılında kapatılan teleferik konusu hakkında da açıklamalarda bulunan Kocaoğlu, "Teleferik için 4 kez ihaleye çıkıldı. Bizim ihaleler arapsaçına dönüyor. Defalarca ihaleye çıkıldı Kamu İhale Kurulu'na (KİK) itiraz edildi. Son gelişmede sanıyorum KİK yaptığımız ihaleyi onaylar şekilde bir yazı yazacak. O teleferik derdinden de kurtulmuş olacağız" dedi.