Antalya'da geçtiğimiz günlerde 2B arazilerinin rayiç bedellerinin yüksek olduğu gerekçesiyle köylüler tarafından yapılan eyleminin benzeri İzmir'de oldu. Bugün sabah saatlerinde, Bornova İlçesi'ne bağlı Yakaköy meydanında toplanan Çiçekli, Beşyol, Karaçam, Yakaköy, Sarnıç, Kurudere, Damlacık, Ulucak ve Çamiçi köylerinde yaşayan köylüler, 2B kapsamındaki arazi rayiç bedellerinin yüksek olması, bölgenin birinci derece SİT ilan edilmesi sonrası gayrimenkul satışının yapılamaması nedeniyle eylem başlattı.

Yaklaşık 50 traktörü Türk bayraklarıyla donatan, üzerlerine de, 'Diyorlar burası SİT, köyünü terket git', 'Bu topraklar atalarımızdan kalan, gitmeyiz buralardan' yazılı pankartlar asan köylüler, Bayındırlık ve Milli Emlak İl Müdürlüğü'ne isteklerini içeren dilekçelerini vermek üzere yola çıktı. Traktör kortejine köylülerin diğer araçları da katıldı. Kortej bir anda kalabalıklaşırken, jandarma ve polis, karayolundaki hareketliliği görünce alarma geçti. Zaman zaman güvenlik güçleri kortejin önünü keserken, bazı traktör sürücüleri, uyarılara uymayıp yoluna devam edince kovalamaca yaşandı.

TARTIŞMALAR YAŞANDI

Kortejin önünün kesilmesi sırasında İzmir-Manisa karayolu trafiğe kapanırken, kente girmek isteyen köylüler ile güvenlik güçleri arasında sözlü tartışmalar oldu. Yaklaşık bir saat süren karşılıklı görüşmeler sonucu köylüler, aralarında seçtikleri heyetin, dilekçelerini ilgili kurumlara iletmesi konusunda görüş birliğine vardı. Köylüler, daha sonra kornalarını çalarak 57'nci Topçu Tugayı önündeki kavşaktan evlerine geri döndü.

"HAK ARAYIŞIMIZ SÜRECEK"


Köylüler adına açıklama yapan Yakaköy Muhtarlığı azası Savaş Yücel Ekim, "Köylerimiz, topraklarımız Birinci Derece Doğal SİT Alanı içerisinde kaldı. Yüksek rayiç bedellerinin altında ezilmiş bizler, sesimizi duyurmak için yollara düştük. 75-80 yıllık vergi kaydının olduğu arazilerimiz ve 200-300 yaşındaki zeytin ağaçlarımız, 2B yasası çıkmadan önce kullanımımızda olduğundan, yerlerimizin tapularının karşılıksız, parasız verilmesini istiyoruz. İzmir- Manisa karayolunun sağ tarafını birinci derece sit yapan yanlışlığın düzeltilmesini istiyoruz ve bunu istemek en doğal hakkımız. Amacımız kırıp dökmek, yakıp yıkmak değil. Bizler vatanını seven yörükleriz, Türkmenleriz. Bu istediklerimiz yerine gelinceye kadar hak arama faaliyetimiz devam edecektir" diye konuştu.