Şirket, 31 Aralık 2013 tarihinde madenin mühürlenmesinin ardından İzmir 4. İdare Mahkemesi’nde yürütmeyi durdurma davası açtı. Mahkeme, İl Özel İdaresi’nin yaptığı işlemle ilgili yürütmeyi durdurma kadarı verdi. Oybirliğiyle alınan kararın ardından madenin, bugün yeniden faaliyete başlaması bekleniyor. Mahkemenin kararı, işçiler arasında da sevinçle karşılandı.

Kararı değerlendiren Koza Altın Genel Müdür Yardımcısı Cemalettin Çetin, bu hafta başı İzmir 4. İdare Mahkemesi’nde yürütmeyi durdurma davası açtıklarını belirterek, “İdare mahkemesi, oybirliğiyle yürütmeyi durdurma kararı verdi. Avukatımız gerekli işlemleri başlattı. Bugün öğleden sonra madeni tekrar açacağız.” dedi. Kapatma gerekçesi olarak gösterilen hususlarla alâkalı hiçbir belge eksikliğinin olmadığını söyleyen Çetin, bunun mahkeme tarafından da ispatlandığını dile getirdi: “Çevre izin belgesi, bakanlığın elindeydi. Harçlarını yatırmıştık. Geçici faaliyet belgemiz zaten vardı. Buna rağmen İzmir İl Özel İdaresi, 31 Aralık 2013’te gelip işletmeyi mühürledi. Kendilerine bunun yanlış olduğunu, hukuksuz olduğunu izah ettik fakat onlar ısrar ettiler. Yılbaşından sonraki günlerde tekrar görüştük, yanlış yaptıklarını, bakanlığa da sorabileceklerini söyledik. ‘İşyeri açma ve çalıştırma ruhsatını aldıktan sonra bir yıl içinde çevre izin belgesi verilir’ diye bir mevzuat var. Bu konuda bakanlığa müracaat ediliyor. Biz evraklarımızı zamanında gönderdik. Her şeyimiz yasal.” Bakanlığa gönderdikleri bütün bilgi ve belgeleri aynı zamanda İl Özel İdaresi’ne de ibraz ettiklerini aktaran Çetin, “İşçilerimiz bu süreçte huzursuz oldu. Karda kışta herkesin ihtiyacı var, borcu var. Çocukları okula gidiyor, evinde hastası var. Bu insanlar mağdur oldu. Burada 470 civarında kişi çalışıyor, dolaylı olarak 5 bine yakın insanı etkiliyor.” şeklinde konuştu.

'YANLIŞ KARARIN BİR DAHA UYGULANMASINI İSTEMİYORUZ'

Maden-İş Sendikası İşçi Temsilcisi Suat Hamarat da kararı sevinçle karşıladıklarını söyledi. Yanlış kararın bir daha uygulanmasını istemediklerini belirterek, “Borcu olanlar, yeni evlenen ve yeni çocuğu olanlar arkadaşlarımız vardı. Çok iş imkanı ve fabrika olmayan bir yerdeyiz. Ülkemizde işsizlik zaten had safhada, özellikle bizim bölgemizde. Kış günü işsiz kalmak, arkadaşlarımızı çok yıpratırdı. Bir daha yanlış kararların uygulanmasını istemiyoruz.” dedi. Şirketin 10 gün boyunca kimseyi mağdur etmediğini aktaran Hamarat, “Şirket yetkilileri, 'Ne kadar sürerse sürsün size bakmak için elimden geleni yapacağız.' dedi. Yarım aylıklarımızı ve SGK primlerini garanti altına aldı. Bu da bir nebze olsun bizim için bir umut oldu.” diye konuştu.