İzmir merkez, Menemen, Sarnıç ve Ödemiş başta olmak üzere kurulan kurban pazarlarında canlılık var. Küçükbaşın canlı kilosu 15 -16 TL'den satılıyor. Büyükbaşlarda ise birim fiyatlar 5 ile 10 bin TL arasında değişiyor. Erzurum, Kars ve Bitlis başta olmak üzere Türkiye’nin farklı illerinden yetiştiriciler satış için İzmir’e geldi. Kurban satışı için kurulan pazarlarda bayramın 1. günü hayvan kalmayacağı tahmin ediliyor. Tek şikayet konusu pazar alanlarının fiziksel eksiklikleri oldu. Yesiciler, kaldırım kenarlarında adaklık ve kurbanlık satılmasının problem doğurduğuna dikkat çekerek, yılın 365 günü açık olacak bir hayvan pazarının ihtiyaç olduğunu dile getirdi.

ÜRETİCİLER, MARKETLERİN KURBANLIK SATMASINDAN ŞİKAYETÇİ

Yetiştirici Ahmet Sulak, Kurban Bayramı’nda vekalet yoluyla paket halinde büyükbaş kurbanlık hissesi satışı yapan büyük marketlerin kilo hesabında yanlışlık yaptığını ileri sürdü. Sulak, “Kurbanlık olarak kesim yaşı gelmiş bir büyükbaş hayvandan ortalama 250 kg karkas, 200 kg kemiksiz et çıkar. 7 hissede 28-30 kilo et dağıtılması gerekirken; vatandaşa verilen kolilerde 18-20 kilo var. Marketlerin eline kemikli et haricinde yaklaşık 60 kilo kemikten sıyrılmış et kalıyor. Vatandaşımız bu konuda dikkatli olsun, kurbanlığını gözüyle seçip eliyle götürsün.” dedi.

Yetiştirici Alaattin Çelik ise şunları söyledi: “Kurban dinimizin gereği. Nasıl kesilmesi gerektiği de açık. Kurbanlık olarak kesilmeye haiz büyükbaş hayvanın 2 yaşını geçmiş ve azı dişlerinin çıkmış olması gerekir. Marketler 1 hisseyi 18 ile 20 kilogramdan hesaplıyorsa bu kesilen hayvanın yaşça küçük olduğu anlamına gelir ve caiz değildir. Kurban pazarları gibi market kesimleri de bu yönüyle denetlenmeli. Ortada bir haksız kazanç varsa buna izin verilmemeli.”

‘KÜÇÜKBAŞLARIN FİYATI HEM UYGUN HEM DE SAĞLIKLI’

Kurban Bayramı’nda koyun ve keçinin fiyat olarak uygun ve sağlıklı bir seçenek olduğunu ifade eden İzmir İli Damızlık Koyun Keçi Yetiştiricileri Birliği Başkanı Özer Türer, kurban kesecek vatandaşların hem sağlıklı olması hem de fiyatının uygun olması yönüyle küçükbaş hayvanları tercih etmeleri gerektiğini söyledi. Küçükbaş hayvan kesiminin vatandaşların kesesini fazla zorlamayacağını savunan Türer, “Daha da önemlisi küçükbaş hayvancılığımız daha çok meraya ve otlatmaya dayalı ve doğal olarak besleniyor. Bundan dolayı sağlıklı ve kaliteli et tüketimi yönüyle ve daha da önemlisi kolay temin edilebilen vasfı ve geleneksel damak tadımıza uygun olması bakımından tercih edilmelidir diye düşünüyoruz. Sonuç itibariyle biz küçükbaş hayvancılığı sadece Kurban Bayramlarında değil, her zaman için ülkemiz hayvancılığının bir sigortası gibi görüyoruz.” diye konuştu.