Gaziemir Belediyesi'nin ardından İzmir Büyükşehir Belediyesi ile 'kardeş şehir' olan Rusya'nın Volgograd kentine ait fotoğraf sergisi, Ahmet Adnan Saygun Sanat Merkezi'nde (AAASM) açıldı. Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu ve Gaziemir Belediye Başkanı Halil İbrahim Şenol'un da katıldığı açılışta, Volgograd Merkez Belediye Başkanı Şevetsov Yuri Mihayloviç, iki ülke arasındaki ilişkilerin her geçen yıl geliştiğini belirtip, "Burada çok sıcak ve gülen yüzlerle karşılanıyoruz. İzmir, enerjisi yüksek ve çok güzel bir şehir. Bu kente Voldograd halkının içten selamlarını getirdik" diye konuştu. Mihayloviç, ülkelerindeki geleneklere göre, en değer verdikleri konuklara sundukları tuz ve ekmeği, Kocaoğlu ve Şenol'a ikram etti. Bu yıl 15. kez düzenlenen Gaziemir Uluslararası Çocuk Şenliği için İzmir'e gelen Volgograd Halk Dansları Topluluğu, AAASM'de izleyenleri hayran bırakan bir dans gösterisi sundu.

Hitler'e geçit vermediler


AAASM Alt Galeri'de sergilenmeye başlanan fotoğraf sergisini gezdirdiği Kocaoğlu ile Şenol'a Volgograd hakkında bilgi veren Mihayloviç, Hitler yönetimindeki Alman Nazi Ordusu'na geçit vermeyerek 2. Dünya Savaşı'nın kaderini değiştirdiklerini anlattı. Volgograd'ı daha önce ziyaret ettiğini ve çok etkilendiğini belirten Başkan Şenol ise, "İki kent de düşman işgalinden kurtuluşunu 9 Eylül tarihinde kutluyor. Yani ikisi bir anlamda kader arkadaşı sayılır " diye konuştu.
Açılışa, Volgograd Enformasyon Politikası Bölüm Başkanı Katayeva Alla İgorevna, Volgograd Yönetimi Bölgesel ve Uluslararası Dış İlişkiler Ekonomi Departmanı Şefi Zergedili Ekaterina  Valerievna katıldı


Eski ismi, Stalingrad


1589 yılında kale olarak kurulan Volgograd'ın eski isimleri, Çariçin veya Zarizyn'dir. Bu isimler, Tatarca "Sarı Su" ile olan ses benzerliğinden dolayı kentin ortasından geçerek Volga Nehrine akan çaya verilen ad Tsaritsa'dan gelmektedir. Daha sonra Stalingrad ismini alan kent, Rusya'daki Volgograd Oblastı'nın merkezi olan şehirdir. Şehrin şu anki nüfusu, yaklaşık 1 milyondur. Nazi Alman ordusu tarafından 152 gün kuşatılan Stalingrad'da, II. Dünya Savaşı'nın dönüm noktalarından birini teşkil eden Stalingrad Savaşı yaşanmıştır. Stalin'in ölümünden üç yıl sonra Şubat 1956'da düzenlenen Sovyetler Birliği Komünist Partisi 20. Kongresinde Nikita Kruşçev'in Stalin'i eleştirmesinden sonra 10 Kasım 1956'da kentin adı Volgograd olarak değiştirilmiştir.