Ali Budak-Tarihi Kemeraltı Çarşısı'nın dünyanın en büyük açık hava alışveriş merkezi olduğunu ve 4'üncü yüzyıldan beri hizmet verdiğini söyleyen Kemeraltı Esnaf Derneği Başkanı Ümit Kaya, Kemeraltı'nın güzelleştirilip daha cazip hale getirilmesi gerekirken yapılan projelerle bitirilmeye çalışıldığını savundu. Esnafa gerekli yatırımların yapılmadığını ve çarşıda 60 bin üzerinde insanın istihdam edildiğini söyleyen Kaya, 'Bunu yapmayı düşünmek neyin kafasıdır anlamıyorum. Kemeraltı, İzmir'in elmasıdır ve bunu karartmayın. 12 binin üzerinde esnafın olduğu çarşıda küçük esnaf bitmiş durumdayken bir de bunun yapılmak istenmesi Kemeraltı konusunda ince hesapların olduğunu düşündürüyor' dedi.

Kemeraltı İzmir'in elmasıdır

Turizmin göbeği ve İzmir'in elması Kemeraltı'nın güzelleştirilerek daha da cazip hale getirilmesi gerekirken alınan kararlarla Kemeraltı'nın tamamen bitirilmek istendiğini belirten Kemeraltı Esnaf Derneği Başkanı Ümit Kaya, 'Küçük esnaf yaşasın, bitmeye yüz tutmuş meslekler ayakta kalsın diye çalışacaklarına limana pazaryeri ve alışveriş merkezleri düşünüyorlar. Bu tamamen saçmalık. Gün geldiği zaman biz STK'lardan yanayız, küçük esnaf yaşamalı, biz esnaftan yanayız diyenler şimdi neyin kafasını yaşıyorlar anlamıyoruz. Kemeraltı esnafı olarak bu projeye kesinlikle karşıyız. Şehrin göbeğine verilen AVM ruhsatlarından dolayı küçük esnaf zaten bitmiş durumda. Bunu da yapıp tamamen küçük esnafı bitirelim düşüncesindelerse o zaman Kemeraltı'yla ilgili ince hesaplar da var demek' dedi.

Büyük istihdam

Küçük esnafı hiç dikkate almadan alınan bu karara karşı olduklarını vurgulayan Kaya, sözlerini şöyle sürdürdü: 'Ekonomideki durgunluktan dolayı son 6 aydır esnaf ciddi sorunlar yaşıyor. Bu proje gerçekleştiği takdirde turist Kemeraltı'nın yolunu iyice unutacaktır. Yapılan istatistiklere göre çarşımızda organize sanayilerden daha fazla istihdam var. 12 bin esnafın iş yaptığı çarşımızda, 60 bin insanda evine ekmek götürüyor. Bu insanları şehrin yöneticileri yok sayamazlar. Bu pazar yerine karşı çıkacaklar sadece biz değiliz. Şehirdeki ticaret odasının, esnaf birliğinin ve bütün STK'ların yanı sıra şehrin yöneticilerinin de bu duruma karşı çıkması gerekir. Hafta içi yüz 50 bin, hafta sonu ise 3 yüz bin kişinin ziyaret ettiği Kemeraltı'na yazın ise bu rakamlar katlanarak artıyor.'

Herkes kendinden birşey bulur

Kemeraltı'nın sadece alışveriş olarak düşünülmemesi gerektiğini söyleyen Kaya, 'Şehrin çarşısı aynasıdır. Kemeraltı Çarşısı dünyanın en büyük açık hava alışveriş merkezidir. Burası mistik kokusu, tarihi dokusu, havraları, sinagogları, yemek yerleri, tatlıcısıyla burası bir yaşam merkezidir. Yani Kemeraltı'nda yok yoktur. İzmir'den ya da İzmir dışından gelen herkes Kemeraltı'na muhakkak iner. Bu sadece alışveriş için değil. Herkes burada bir şey bulduğu için ziyaret eder. Kemeraltı, bir elmas. Şehrin önde gelenleri bu elması işleyerek gece yaşanır bir hale getirebilirlerse dünyanın en güzel alanlarından biri olur. Biz 24 saat açık bir Kemeraltı istiyoruz. Eğer bu olursa Kemeraltı, hem küçük esnafa hem de İzmir'e can verir' diye konuştu.