CHP Gençlik Kolları Genel Merkezi, geçen yıl 17- 25 Aralık tarihlerini Yolsuzluk Haftası olarak ilan edip, eylemler yapmaya başladı. Bu eylemlerden biri de 21 Aralık 2014 tarihinde Balçova İlcçesi'nde gerçekleşti. CHP Balçova Gençlik Kolları Başkanı Korcan Uçman ve üye Mehmet Kılıç, ilçe binasının ön cephesine, üzerinde dönemin İçişleri Bakanı Muammer Güler, Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar ile Avrupa Birliği Bakanı Egemen Bağış'ın maskeli resimlerinin bulunduğu afişi astı. Polis, savcılık kararı ile binaya asılı olan pankartı indirdi. Pankartı astıkları iddia edilen Korcan Uçman ve Mehmet Kılıç hakkında 'Kamu görevlisine hakaret' iddiasıyla savcılığa suç duyurusunda bulunuldu.

Soruşturmayı yürüten Cumhuriyet Savcısına avukatı Nilay Kökkılınç ile birlikte gidip ifade veren CHP Balçova Gençlik Kolları Başkanı Korcan Uçman, "Parti Gençlik Kolları olarak parti tüzüğüne göre çalışıyoruz. Siyasi Partiler Kanunu'na göre, iktidarın politikalarını ve siyasetçilerin faaliyetlerini izlemek, denetlemek, yanlış olanlar konusunda halkı uyarmak, farkıdanlık yaratmak, kamuoyu oluşturmak ve ayrıca parti politikalarını çeşitli yollarla halka anlatmak görevimiz. Ayrıca parti tüzüğü çerçevesinde genel merkezce alınmış karaları uygulamak ve talimatları yerine getirmek zorundayız. Soruşturmaya konu olan afiş Genel Başkan Yardımcısı Mehmet Bekaroğlu imzası ile tüm parti teşkilatlarına gönderildi. Verilen talimata göre genel merkezin emirlerini uygulayıp hareket ettik. Herhangi bir şekilde suç işleme kastımız yoktu. Pankart da suç teşkil etmiyor. Afişte yer alan dört eski bakan hakkında yolsuzluk iddiaları bulunmaktaydı ve siyasi süreç de devam ediyordu. Parti olarak yolsuzlukların üzerine gidilmesi talimatı verildi biz de bunu uyguladık. Afişte yer alan görüntü basında da aynen yer aldı. Afiş ile kim tarafından yapılırsa yapılsın yolsuzluk iddiaları üzerine gidilmesine dikkat çekmeye çalıştık. Amacımız da buydu. Afişte hakaret içeren bir söz yer almamakta. Mahkeme kararı tebliğ edilince afişi tutanak ile indirdik" dedi. Mehmet Kılıç da benzen şekilde ifade verdi.

Soruşturmayı sürdüren Cumhuriyet Savcısı Ergün Saban, dosyada bulunan görüntü ve afişi incelediğini, afiş üzerinde maskeli resimleri bulunan dört eski bakanın kamuoyunun faaliyetlerini yakından takip ettiği üst düzey kamu görevi icra ettiklerini belirtti. Bu tür görevlerin icra ediliş biçimleri ve faaliyetlerin kamunun menfaatine yönelik olduğundan, kamu tarafından ağır şekilde eleştirilebilecekleri hususunun görevlerin kamusal özelliğinden kaynaklandığını belirtti. Bu durumun Yargıtay içtihatları ve Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM) kararları ile de teyit edildiğini, resimlerin bu kapsamda ve görevlerin icra ediliş biçimine yönelik ağır eleştiri niteliğinde bulunduğunu vurguladı. Ayrıca şüphelilerin suça konu afişi genel merkezin yazılı talimatları doğrultusunda astıklarını, suç işleme kastı ile hareket etmedikleri görüş ve sonucuna varıldığını kaydederek, şüpheliler Korcan Uçman ve Mehmet Kılıç hakkında kamu adına kovuşturmaya yer olmadığına karar verdi.

Kararı alan CHP Balçova Gençlik Kolları Başkanı Korcan Uçman sevincini avukatı Nilay Kökkılınç ile paylaştı. Müvekkileri hakkında Türk Ceza Kanunu'nun 125/3 maddesine göre 2 yıla kadar hapis cezası istemiyle açılan soruşturmanın takipsizlik kararı ile sonuçlandığını belirten avukat Nilay Kökkılınç, "AİHM'nin emsal kararlarına göre siyasilerin eleştirilmesi doğal. Savcı da kararında bu konuda tolerans gösterilmesi gerektiğine dayanıp takipsizlik kararı verdi. Emsal bir karar" dedi.