Temel Eğitimden Ortaöğretime Geçiş Sistemi sınavına İzmir’de 53 bin 130 öğrenci, 569 okulda girdi. Saat 09.00’da başlayan sınavda öğrencilere Türkçe, Matematik ile Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi testleri verildi. Her bir test için 40 dakika zaman tanındı. Sınav çıkışı DHA’ya konuşan öğrenciler, özellikle matematik ve din testlerinde zorlandıklarını söyledi. Öğrenciler, din testinde öğretmenlerinin okulda anlatmadığı konulardan sorular yönelitildiğine dikkat çekerek, 'İhram nedir?', 'Vakfe nedir?', 'Sa’y nedir?', 'Zekatın farzları nedir?', 'Zekat kimlere verilir?' gibi soruları çözerken çok zorlandıklarını ifade etti. Öğrenciler, üç saatlik SBS yerine 40’ar dakikalık testleri daha çok benimsediklerini belirterek, kendi okullarında, arkadaşlarıyla sınava girdikleri için heyecanlarını da yendiklerini söyledi. Öğrencilerin anne ve babaları da yeni sınav sisteminden mennun olduklarını dile getirdi.

İZMİR’DE SORUN YOK

Karşıyaka, Konak ve Bayraklı ilçelerindeki okullarda sınavı denetleyen İzmir İl Milli Eğitim Müdürü Vefa Bardakçı, 30 ilçeden aldığı bilgilere göre sınavın sorunsuz geçtiğini belirterek, “Öğrencilerle ilk sınavdan çıktıktan sonra konuştum. Soruları çok kolay bulmuşlar, hatta 20 dakika içinde çözmüşler, 40 dakikanın çok uzun geldiğini söylediler. Yarında üç dersten sınav var. Sınıflarda birkaç öğrencinin mazaret bildirerek gelmediğini gördüm. Onlar için 14-15 Aralık’ta sınav yapacağız” dedi.

70 ÖĞRETMEN RAPOR ALDI


İl Milli Eğitim Müdürü Bardakçı, İzmir’in Konak İlçesi’nde 70 öğretmenin dün iki günlük rapor aldığını ifade etti. Bardakçı, "Bir okuldan 10-15 öğretmen aynı anda rapor aldı, raporlar iki günlük. Ancak biz her öğretmenin yerine yedeğini koyduğumuz için sorun yaşamadık. Raporlu öğretmenler görevlerinin başında değildi" diye konuştu.