Ahmetbeyli, Özdere, Gümüldür gibi denize kıyısı olan mahallelerde vatandaşların güvenle denize girmesini sağlamak ve kirliliği önlemek için kurulan ekip, her gün Özdere'deki limandan tekneleriyle açılarak sahil bandında devriye geziyor.

Tekne kaptanı ve can kurtarandan oluşan ekip, deniz taşıtlarının kirliliğe yol açacak atık ve sintine boşaltmasını engellemeye, denize girenlerin can güvenliğini sağlamaya çalışıyor. Ekipler, tatilcilere hayati tehlike yaratacak aktivitelerden kaçınmaları, su sporu yapanların da can yeleği takmaları için uyarılarda bulunuyor, sürat teknelerinin emniyet şeridini ihlal etmesini engelliyor. Gezi teknelerinin mutfaklarında hijyen denetimi de yapan deniz zabıtaları, Sahil Güvenlik Komutanlığı ile yürüttükleri ortak çalışmada kaçak göçmenlere müdahalede görev alıyor.

Deniz zabıtaları göreve başladıkları ilk yıl 15 kişiyi boğulmaktan kurtardı, denize sintine bırakan 8 tekneyi tespit etti, 18 kaçak göçmen olayında Sahil Güvenlik ekiplerine destek verdi. Ayrıca açık denizde motoru arıza yapan ve sürüklenen 8 tekneyi kurtardı.

"Vatandaşlardan olumlu tepkiler alıyoruz"

Deniz zabıtası Mehmet Özcan, yaptığı açıklamada, denizlerdeki insan hareketliliğinin arttığı mayıs-kasım aylarında görev yaptıklarını, temmuz ve ağustos gibi tatil dönemlerini çok yoğun çalışarak geçirdiklerini aktardı.

Tatilcilerin sayısının arttığı Ramazan Bayramı'nda da mesailerinin oldukça hareketli geçtiğini kaydeden Özcan, "Bayram süresince çok yoğun bir dönem geçirdik. Boğulma tehlikesi geçiren 8-9 kişiye müdahale ettik. Bunların içinde küçük çocuk da vardı. Can yeleği vardı, hava rüzgarlı olduğu için açığa doğru hareket ediyordu. Fark edip müdahale ettik." diye konuştu.

Özcan, vatandaşların deniz zabıtasının varlığından çok memnun olduğunu vurgulayarak, sözlerini şöyle sürdürdü:

 "Olumlu tepkiler alıyoruz. Artık bizim görev alanımızla ilgili bir şeyde hemen arayıp ihbar ediyorlar. Özellikle deniz kirliliğiyle ilgili çok ihbar alıyoruz. Bu konuda çok duyarlılar. Bize çalışmalarımızdan dolayı teşekkür ediyorlar."

"Denizde zabıtalık daha zor"

Görevini kış aylarında da ilçede sürdürdüğünü dile getiren Özcan, "Karada da denizde de zabıtalık yaptım, ikisi de zor ama denizde daha zor çünkü can kurtarmaya çalışıyorsun." dedi.