Bornova Belediyesi, ilçe merkezinin en önemli ihtiyaçları arasında yer alan ve 40 yıllık hayal olan Merkez Pazaryeri’nin inşaatını tamamlandı. Bornova Belediye Başkanı Prof. Dr. Kamil Okyay Sındır’ın 10 ay önce iş makinesine çıkıp ilk kazmayı vurduğu alanda modern bir pazaryeri yükseldi. Yeraltında iki katlı otoparkın da bulundu pazaryerinin açılışı önümüzdeki günlerde yapılacak.

 
Başkan Sındır gururlu ve heyecanlı

Merkez Pazaryeri’ni bitirmenin gururunu ve heyecanını yaşadıklarını söyleyen Bornova Belediye Başkanı Prof. Dr. Kamil Okyay Sındır, ‘‘İnşaat çalışmalarını 10 ay gibi kısa bir sürede tamamladık. Kısa bir süre sonra da açılışını coşkuyla hep birlikte gerçekleştireceğiz. Vatandaşlarımız, daha uygun koşullarda, keyif içerisinde alışverişi yapabilecek. Tüm Bornovalılara hayırlı uğurlu olmasını diliyorum” diye konuştu.

2 kat otopark, 2 kat pazar alanı

Toplam inşaat alanı 13 bin 565 metrekare olan Merkez pazaryeri ikisi yerüstünde ikisi yeraltında olmak üzere toplam 4 katlı olarak inşa edildi. Binanın yeraltındaki iki katı otopark olarak düzenlendi. 3 bin 380 metrekare olan 2. bodrum katı 66,  aynı metrekareye sahip 1. bodrum katı ise 73 araç kapasitesine sahip. Yürüyen merdivenli ve engelli asansörlü modern pazaryerinin toplam alanı 6 bin 800 metrekare olanı kapsıyor.

Trafik sorunu da bitiyor

Otoparkının esnafın mallarını getireceği yüksek araçları da içine alabilecek şekilde planlandığı Merkez Pazaryeri sayesinde Yüzbaşı Hakkı İbrahim Caddesi’nde yaşanan trafik karmaşası da ortadan kalkacak. Pazarın kurulduğu Pazar ve Çarşamba günleri ilçenin ana arterlerinden biri olan caddeden Osmangazi, Bayraklı, Atatürk Mahallesi’ne bağlantı sorunu artık yaşanmayacak.

 
Zorlu süreçte neler yaşandı?

Bornova Belediyesi’nin projesini hazırladığı Merkez Pazaryeri’nde mutlu sona zorlu bir sürecin ardından ulaşıldı. Sorunlar bir bir aşıldı. Bornovalıların daha temiz ve düzenli koşullarda pazar alışverişini yapmasını sağlamak için 6.5 milyon lira kamulaştırma bedeli ödendi, 18 binanın yıkımı gerçekleştirildi. Bu süreçte kamulaştırma kararları ve planlara yapılan itiraz nedeniyle başlayan hukuki süreç çözüldü. Bornova Belediyesi, katlı otopark ile Paterson Köşkü’ne komşu arazideki pazaryeri alanında, 1781 metrekarelik pazaryeri alanı, 1197 metrekarelik de otopark alanı kamulaştırdı.

Merkez Pazaryeri’nin yapımıyla ilgili süreç, kamulaştırmayla ilgili hukuki sorunların çözülmesinin ardından, Kamu İhale Kurumu’na yapılan itirazların da reddedilmesiyle tamamlandı. Bornova Belediyesi ihaleyi kazanan firmaya yer teslimini yaptı. Şantiyesini kuran firma Bornova Belediye Başkanı Prof. Dr. Kamil Okyay Sındır’ın iş makinesine çıkıp ilk kazmayı vurmasının ardından inşaat çalışmalarını başlattı.