Kültür sanat etkinliklerine de ev sahipliği yapan 2 bin 900 metrekarelik alana sahip Merkez'deki felsefe, fizik, kimya, biyoloji, astronomi  laboratuvarlarında ilköğretim yedinci ve sekizinci sınıf öğrencilerine deney imkanları sunuluyor. Bilim kamplarına alınan öğrenciler, deneyleri bilim insanları denetiminde yapıyor. Çalışmalarda yeni bilgiler öğrenen geleceğin bilim insanlarına sunumlar, belgesel gösterimleri ve modellemeler içeren alternatif bilim eğitimi veriliyor.  Önümüzdeki günlerde açılması planlanan yenilenebilir enerji ve mekatronik laboratuvarlarının yapım çalışmaları ise sürüyor.
Mevlana Toplum ve Bilim Merkezi'ndeki aktiviteler, bölgede yaşayan vatandaşların yaşam kalitesinin yükselmesine de katkıda bulunuyor. Tüm hizmetlerin ücretsiz ve herkese açık olduğu Merkez'de vatandaşlar hem sosyal kurslara, hem de bilimsel faaliyetlerde katılıyor. Atölyeler,  yemek salonu, doktor ve psikolog odası, kuaför, çocuk oyun odaları, kütüphane, internet odası, derslikler ile çok amaçlı salonun yer aldığı Mevlana Toplum ve Bilim Merkezi'nde muhtarlık ofisi ve sığınak da bulunuyor.

Sırada "Fosil Bilim Sergi Salonu" var

Bornova Belediyesi Mevlana Toplum ve Bilim Merkezi yeni ve heyecan verici bir projeyi daha hayata geçiriyor.  Biyolojiden fiziğe, astronomiden kimyaya birçok laboratuvarın bulunduğu merkezde şimdi de Fosil Bilim Sergi Salonu açılacak. Birçok laboratuvarın bulunduğu merkezde yapımına başlanan ve Zaman Tüneli olarak da ifade edilen sergi salonunda 545 milyon yıllık yaşlı dünyamız ile canlı hayatı çeşitli görsel unsurlarla birlikte anlatılacak. Labirent şeklinde inşa edilecek sergi salonunda, yeryüzü ile birlikte canlıların evrimi Dünyanın 545 milyon yıllık tarihi içerisinde çeşitli görsel unsurlarla birlikte sunulacak.

545 milyon yıl öncesinden Yeşilova Höyüğü'ne

160 metrekare alana kurulacak tünelin girişinde canlıların sudan karaya geçişi anlatılacak. Duvarlarında dinazor heykelleri ve rölyeflerinin yer alacağı tünelin bir köşesinde 65 yıl önce dünyaya çarpan meteor ve dinazorların yok oluşu resmedilecek. Her adımın 30 milyon yıla denk düşeceği projede günümüz canlıları 3 boyutlu modellerle anlatılacak. İlerleyen bölümlerde insanlarla birlikte bazı hayvanların evrimi ve değişen bitki örtüsü hakkında bilgi verilecek. Zaman Tüneli'nin son virajında 8.500 yıl öncesine geçilerek, proje Bornova ile ilişkilendirilecek. Bu bölümde kazı çalışmaları devam eden Yeşilova Höyüğü ve günümüz modern çağı anlatılacak.

Gör, dokun ve işit


Ziyaretçiler sergiyi gezerken kendilerine verilen kulaklığa bağlı cihazlar aracılığıyla her aşama hakkında sesli olarak bilgi alabilecek. Fosil Bilim Sergi Salonu'nun girişinden çıkışına kadar gerçek kaya örnekleri olacak ve çocuklar bu kayalara dokunabilecek. Oda içerisinde labirent şeklinde yürünecek yol  yükselip alçalacak. Ziyaretçi minikler, gökyüzünün kirlenme sürecini de izleyebilecek. Tünelin sonundaki 15 kişilik sunum odasında ise yürünen yolla ilgili 15 dakikalık bir film gösterilecek.

Sındır: "Heyecan verici bir proje"


Projeyi; "Heyecan verici" olarak değerlendiren Bornova Belediye Başkanı Prof. Dr. Kamil Okyay Sındır, "İlçemiz kültürün, sanatın ve sporun yanı sıra bilimin merkezi olma yolunda da hızla ilerliyor. Mevlana Toplum ve Bilim Merkezi her geçen gün daha işlevsel bir hal alıyor. Bu projeyi de çok önemsiyorum. Çünkü çocuklarımızın her geçen gün kirlenen dünyayı koruması, onu tanımasından geçiyor" diye konuştu.