Rice Üniversitesi Politik Bilimler Bölümü’nde Türkiye’deki “Kentsel Gelişim” konusunda çalışmalar yürüten öğrenci grubu, İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu’nu ziyaret ederek görüşlerini sordu. Program kapsamında İzmir’e ilk kez gelen öğrencilere Proje Koordinatörü Tülay Spicker eşlik etti.
 
Başarının sırrı çok çalışmak

Gençlerden gelen “Kentin borcu yok. Kredibilitesi Türkiye’nin üstünde. Ne yaptınız da bu başarıyı elde ettiniz?” sorusuna yanıt veren İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, “Yatırımlarımızı aksatmadan borç ödedik, faizi durdurduk. Sürdürülebilir bir finans politikası uyguladık. İhaleleri şeffaf bir şekilde yaptık, maliyetlerimizi düşürdük. Yatırımlarımızı ve finansmanını stratejik planlarla belirledik. Günübirlik kararlar almadık” diye konuştu. “Bir belediye başkanı olmanın en güzel yanı ne?” sorusuna ise Başkan Kocaoğlu, “Somut eserler bırakmak. Sürekli çalışıyor, yeni şeyler öğreniyor ve yapıyorsunuz. Bu çalışmayı seven insanlar için ayrı bir motivasyon” şeklinde yanıt verdi. Başarısının sırrını soran öğrencilere de Başkan Kocaoğlu şunları söyledi:
“İyi niyetle, dürüstlükle, evrensel ahlak kurallarına uygun, kentliyle karşılıklı güven içinde çalışarak başarıyı yakalıyoruz. Sadece belediye hizmeti yapmıyor, kendimizi kentin kalkınmasından da sorumlu tutarak önemli projeler yürütüyoruz. 2011 yılından bu yana kentteki ekonomik canlanma, aldığımız ödüller bunun bir göstergesi”.

Konuk öğrenciler İstanbul’a gittiklerini, orada merkezi hükümetin pek çok yatırımını gördüklerini belirterek, İzmir’e yatırım konusunda merkezi hükümetin katkısını da sordu. Muhalif partiye mensup belediye başkanı olmanın çok fazla çalışma gerektirdiğine dikkat çeken Başkan Kocaoğlu,  “Daha fazla çalışarak ayakta kalmak zorundasınız. Bizim başarımızda bunun da faydası oldu. Çünkü bizi motive etti” dedi.