Ali Budak- Köy ve mahallelerde vatandaşın en önemli temsilcisi olan seçimle işbaşına gelen muhtarların yetkileri her geçen gün daha da azal(tıl)ıyor. 'Yeni eğitim sisteminde belirleyici güç olmaktan ziyade yapılan yönetmelik değişiklikleriyle muhtarı olduğumuz mahallede bile söz ve bilgi sahibi değiliz' diyen muhtarlar, yeni süreçte mahalleye yeni yerleşenlerin muhtarlara biklgi vermesi zorundalığının ortadan kaldırıldığına dikkat çekti.

Vatandaşın ikametgahını nüfus müdürlüğünden rahatlıkla alabildiğine ve kendilerine gelmesine gerek olmadığına dikkat çeken muhtarlar, 'Muhtarların eskisi gibi bir etkisi kalmadı. Her şey daha kolay ilerliyor. Ancak yeni süreçte nüfus müdürlüğünden alınan ikametgah belgesini muhtarlara verme zorundalığı kaldırıldı. Bu zorundalık kalktığı için mahallede kim nereye yerleşti bilgisine erişmek de sıkıntılı bir sürece girebilir. Yani muhtarlar 4D belgesiyle mahallede kim nerede yaşıyor bilgisine sahiptik. Bu belgeyle de belirtilen adresleri kontrol ediyor ve kim nerede denetliyorduk. Ancak bu zorundalık kaldırıldı. Artık her şey nüfus müdürlükleriyle halledilecek. Muhtarı olduğumuz mahalleden haberimiz olmayacak. Yani muhtarların bir etkisi kalmıyor' dedi.


'Mahallerde güvenlik sorunu oluşacak'


'Mahalleye kimin yerleştiği bilgisinin kimin bilgisinde olacağı ise belirsizliğini koruyor' diyen muhtarlar, yeni sürece şu eleştirileri getiriyor: 'Eskiden vatandaş nüfus müdürlüklerinden ikametgâhlarını değiştiriyor ve belgeyi de bize veriyorlardı. Biz de 4D belgesiyle kişinin orada oturup, oturmadığını araştırıyorduk. Şimdi bu kalktı. Artık vatandaş taşındığı mahallenin muhtarına nüfus müdürlüğünden aldığı belgeyi getirmeyecek. Bu da yeni tehlikeleri ortaya çıkarıyor. Mahalleye kimin yerleştiği muhtarlar tarafından bilinmeyecek. Bir evde 20 kişi oturabilecek. Bu da mahallede güvenlik sorunu doğuracak. Bunun önüne nasıl geçileceği ise belirsiz.  Bu yeni süreç tamamen başıboşluğu esas alıyor.'
 

'Yönetmelik değişikliği olabilir'


Nüfus İdaresi Kanunu'nda değişiklikler yapıldığını ancak müftülere nikah yetkisi verilirken diğer önemli değişikliklerin dikkat çekmediğini söyleyen CHP İzmir Milletvekili ve İçişleri Komisyonu Üyesi Avukat Murat Bakan, 'Bu süreçte birçok değişiklik yapıldı. Ancak muhtarlarla ilgili bu değişiklikle ilgili bir hüküm geçmedi. Yeni süreçte e-devlete geçişle ilgili çok ciddi değişiklikler oldu. Muhtar ya da nüfus müdürlükleriyle zaman harcamadan direk e-devletten başvuru yapıp, kimlik çıkarılabilecek. Bunların düzenlemesi yapıldı. Ancak dediğin konuda yasa değişikliği yapmadık. Bu konuda nüfus müdürlüğü yönetmelik değişikliği yapmış olabilir. Kanunda değişiklik yok ama yönetmeli değişikliği olabilir' dedi.