Esin Gençel- Alsancak'ın Kıbrıs Şehitleri Caddesi üzerinde bir sokakta bulunan iki katlı tarihi bir bina İzmir Valiliği ve Konak Belediyesi'nin işbirliği ile 700 bin liraya restore edilerek Mülkiyeliler Birliği Derneği İzmir Şubesi olarak kullanılmaya başlandı. Temmuz 2011'de başlayan çalışmalarla aslına uygun olarak yenilenerek İzmir'e yakışır bir yapı haline getirilen tarihi binanın yenileme çalışmaları 700 bin liraya mal oldu. Dün gerçekleştirilen açılışta konuşan İzmir Valisi Cahit Kıraç, İzmir'e geçmişten miras kalan eserleri korumak adına gereken desteği sağladıklarını ifade ederek, "Mülkiyeliler Birliği Derneği'nin mevcut binası İzmir Valiliği ve Konak Belediyesi'nin girişimiyle 700 bin lira harcanarak restore edildi. Kentimiz 8 bin 500 yıllık bir geçmişe sahip. Atalarımız sanat ve tarih üretmişler, bizde onların eserlerini miras olarak kullanıyoruz. Bu eserler çocuklarımıza miras olarak kalacaktır. İzmir'de Kültür Varlıkları Fonu'nda şu ana kadar 131 projeye, 121 milyon kaynak aktardık. Restorasyon ve kazı alanlarındaki çalışmalara destek veriyoruz. Bundan sonraki süreçte de katkılarımız devam edecektir. Yeni binanın İzmir'e hizmet verecek. İzmir'in gelişmesine ve kültür sanatına yönelik eserler bırakmak istiyoruz. Bugün bizi yalnız bırakmayan tüm konuklarımıza teşekkür ediyorum" dedi.

Gönül: 'Mülkiyeliler memleketi muhafaza ediyor'

Açılışta konuşmasına İzmir'in görev yaptığı yerler arasında ayrı bir değeri olduğunu vurgulayarak başlayan Milli Savunma eski Bakanı ve İzmir eski Valisi Vecdi Gönül, sözlerine şu şekilde devam etti: "O dönem 9 sınıflı bir okulu 25 milyona yapıyorduk. Burayı 40 milyona satın aldık. Bunu İzmir'in kültürel mirasını korumak amacıyla yaptık. Birçok eser gözümüzün önünde yok oldu. Mülkiyeliler memleketi muhafaza ediyor, bir binayı mı muhafaza edemeyecek."

Konak Belediye Başkanı Hakan Tartan'da İzmir Valisi Cahit Kıraç'ın tarihi değerlere sahip çıktığını belirterek, "İnsan ve kültür odaklı çalışmalar yapıyoruz. Tarihimizin korunmasına katkı sağlayan herkese teşekkür ediyorum. Bizim çok değer verdiğimiz bir kesimin böyle güzel bir mekana sahip olması hem İzmir hem de Türkiye adına sevindirici" diye konuştu.