“Katledilen Gazeteciler” Sergisi’nin de yer aldığı törende, Mumcu’nun büstünün yanına yerleştirilen meşale, geleceğin gazetecileri İletişim Fakültesi öğrencileri tarafından yakıldı. Soğuk Heykel Atölyesi’nin tören alanındaki “tutuklu aydınlar” performansı da büyük ilgi gördü.

Karşıyaka Belediyesi tarafından hazırlanan törene CHP Milletvekili Alaattin Yüksel, Karşıyaka Belediye Başkan Vekili Hüseyin Çalışkan, Türkiye Gazeteciler Federasyonu ve İzmir Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Atilla Sertel, Belediye ve İl Genel Meclis Üyeleri, çeşitli sivil toplum kuruluşlarının yöneticileri ile Uğur Mumcu’yu sevenler katıldı. 

Törende konuşan Türkiye Gazeteciler Federasyonu ile İzmir Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Atilla Sertel, Ocak Ayı’nda birçok aydının öldürüldüğünü belirterek, “Uğur Mumcu cinayeti 20 yıldır hala aydınlatılamadı. Uğur Mumcu Türkiye sevdalısı, doğruları yazan, örnek araştırmacı yazar kişiliğe sahipti. Bu ülke içinde herkesin kardeşçe yaşamasını savunuyordu. Onu öldürerek unutturmaya çalıştılar, ama başaramadılar. Onun kanı akmaya devam ediyor. Ne zaman katilleri bulunup ceza alırsa o zaman kanı duracak. Bir dönem aydınlarımıza hep suikastlar yapıldı, günümüzde ise onları hapsederek susturmaya çalışıyorlar“ dedi.

Karşıyaka Belediye Başkan Vekili Hüseyin Çalışkan’da ise, ölüm haberini aldıkları anı anlatarak, “12 Eylül sonrası kapatılan CHP yeniden kuruluşunu yapıyorduk. Karşıyaka’da ilk ilçe kongresi yapılıp, şu anki Belediye Başkanımız Cevat Durak’ta kurucu başkan seçilmişti. Bu sırada saldırı haberini öğrendik. Unutmamız mümkün değil. Savaşları çıkaranlar, insanları öldürenler toplumu susturmaya çalışıyor. Uğur Mumcu’nun acısını yaşıyoruz, ancak onun düşüncesinde olanlar çoğalamadık. Örgütlenmeliyiz, hedeflerimizden şaşmamalıyız. Bizleri yok etmeye çalışanlar var, dayanışma içinde olmalıyız. Uğur Mumcu’nun yaktığı meşaleyi hiç söndürmemeliyiz” çağrısında bulundu.

Milletvekili Alaattin Yüksel’de konuşmasında sanatçısına, aydınına sahip çıkamayan milletlerin yok olacağını vurgulayarak, “Uğur Mumcu Türkiye’yi uyarıyordu, bizleri uyarıyordu. Karanlık gelecek olmaması için mücadele ediyordu. Günümüzde de sahte delillerle aydınlarımız cezaevlerine atılıyor. Yeni bir suç türetildi, AKP’yi iktidardan indirmek isteyenleri hapislere atıyorlar. Bu ülkenin geleceğine inanan aydınlar olarak bu suçu işlemeye devam edeceğiz” dedi. 

Karşıyaka Belediyesi’nin etkinliği öğleden sonra ise Karşıyaka İstasyon Meydanı’nda devam etti.