Törende, İzmir Valisi Cahit Kıraç, Ege Ordu Komutanı Abdullah Atay, ABD Büyükelçisi Francis Ricardione, Polonya Büyükelçisi Marcin Wilczek ile üst düzey askeri ve sivil yetkililer hazır bulundu. Törenin açılış konuşmasını NATO Avrupa Müttefik Kuvvetleri Yüksek Komutanı Oramiral James G. Stavridis yaptı. Stavridis konuşmasında NATO ile Türkiye ilişkilerini değerlendirerek, "Türk halkına, Türk Silahlı Kuvvetleri’ne teşekkür ediyorum. NATO’nun Afganistan, Balkanlar'da, Libya’da birçok gittiği ülkelerde Türkiye’nin çok önemli katkısı oldu. NATO tarihi boyunca nerede görev yaptıysa Türkiye’nin orada çok önemli katkıları olmuştur. NATO her zaman Türkiye’ye güvendi. Türkiye’de NATO’ya rahatlıkla güvenebilir. 50 yıldır bu ittifak ile Türkiye çok sıradışı işler yapıyor. Özellikle Afganistan’da ve Libya’da büyük rol oynadı. NATO’nun gittiği her yerde Türkiye’nin güzel izlerini görmek mümkün" diye konuştu.

NATO'nun yeni yapılanması içinde İzmir'n önemine dikkat çeken Stavridis, şunları söyledi:

"Komuta merkezlerini 11’den 6’ya indiriyoruz. Bunlardan birini de İzmir’de görmek mümkün. İzmir’in olmasını da çok sembolik olduğunu düşünüyorum. Çünkü İzmir tarih boyunca her yerde kültürlerin kesişme noktası olmuş. İzmir’e bakarsanız, NATO’da ittifakı, 28 üye ülkeyi bir araya getiren bir köprüdür. Bu yüzden, İzmir’de olması sembolik bir anlam taşıyor. NATO’ya bağlı tüm komuta merkezlerinde personel sayısını 13 bin askerden de 8 bin askere düşürdük. Bunun sebebi de yeni teknolojiler var. Daha hızlı ve etkin bir iletişim var. İzmir çok önemli bir komuta merkezi olacak. İzmir üssünü NATO’nun geleceğinde önemli bir parçası olarak görüyoruz. Komutanımıza da güveniyoruz. Kendisini alanından çok önemli başarıları var. İyi bir kaptan olarak bu gemiyi yürüteceğinden eminim."

'EN İYİ ASKERLERLE ÇALIŞIYORUM'


ABD Kara Kuvvetleri'nden Korgeneral Frederick Ben Hodges ise "Gördüğüm en iyi askerler ile çalışıyorum. Türkiye ittifaka, etkinliğine ve yeteneklerine önemli katkılar yaptı. İzmir’in 28 ülkenin ortak kararı olduğunu unutmayalım. Bu da güven teyidi anlamını taşıyor. 28 ülkenin kara komutanlığı etkin şekilde ortak operasyonlar yapması, hazırlık ve tekniklerin modernizasyonları üzerine buradaki üste çalışacak. Türkiye’de yeni dönemde ekonomik zorluklar var ancak bu görevlerimizin etkinliğini durduramaz. NATO dünyanın birçok yerinde önemli görevler yaptı. Daha güvenilir bir gelecekte yaşamak için çalışmaya devam edeceğiz" diye konuştu.

Konuşmaların ardından NATO Avrupa Müttefik Kuvvetleri Yüksek Komutanı Oramiral James G. Stavridis, elini sıkıp tebrik ettiği Korgeneral Frederick Ben Hodges’e komutanlığın yeni flamasını teslim etti.

NATO İLE TÜRKİYE GÜVEN İLİŞKİSİ İÇİNDE


Törenin ardından görevine başlayan Korgeneral Ben Hodges, basın mensuplarının karşısına geçti. Karargahın geleceğinden umutlu olduğunu belirten Hodges, "Az önce törende Stavridis’in konuşmasını dinlediniz. Konuşmasında özellikle Türkiye’nin NATO için arz ettiği önemi vurguladı. Türkiye’nin gerek coğrafi konumu, NATO’nun ikinci büyük silahlı kuvvetlerine sahip olmasının NATO için ne kadar önemli olduğunun altını çizdi. NATO’nun her zaman Türkiye’ye güvendiğini, Türkiye’nin de NATO’ya güvendiğini, arada her zaman bir güven ilişkisi içinde bulunduğunu ve muhafaza edildiğini söyledi. Karargahın geleceğinden çok mutluyum. Askeri personelimizin görevlerini en iyi şekilde korunmalarını da sağlamak için gerekenleri yapacağız" dedi.

'HEYET, PATRIOT İÇİN NATO'YA RAPOR SUNACAK'


Suriye’ye yapılacak olası bir kara harekatında komutanlığın rolü hakkındaki soruyu cevaplandıran Hodges, "Böyle olası bir durumda NATO Kara Komutanlığı, NATO Kara Kuvvetleri'nin komutasını yürütür. Komuta ve kontrolünü yürütür. Belli bir seviyede de sorumluluk bölgesine paralel olarak komuta ve kontrol idaresi ile yönetimi sağlar" ifadelerini kullandı.

Türkiye-Suriye sınırına patriot füzelerinin yerleştirilmesine yönelik çalışmalara da değinen Hodges, "Türk hükümeti NATO’dan sivil halkı korumaya yönelik patriot füzelerini istedi. Bu isteğe NATO kısa sürede cevap verdi. Türkiye’nin Güneydoğu'suna, Alman, Hollanda ve ABD’li uzman personelden oluşan bir heyet gönderildi. Bu heyet yerinde tespitler yapıyor. Önümüzdeki günlerde bu heyet, bir rapor hazırlayacak ve NATO’ya sunacak. Tabii bu rapor, NATO’nun patriot füzelerini yerleştirip yerleştirmeyeceğini ve kaç tane olacağını belirleyecek. NATO füzelerin yerleştirmesine karar verdiği takdirde bu füzeler Türk halkını ve tesislerini koruma amaçlı olacak. Bu füzeler savunmaya yöneliktir" diye konuştu.

50 PERSONEL GÖREVLİ

İzmir’deki NATO Müttefik Kara Komutanlığı’nda şu anda 50 personel görev yapıyor. Plan dahilinde bu sayı 350 personele çıkacak.