Türkiye'nin önemli patates üretim merkezlerinden biri olan Ödemiş'te, hasat diğer bölgelere göre daha erken yapıldı. Tarlada çuvallanan patatesin kilosunun 80-90 kuruşa alıcı bulduğunu belirten Ödemiş Ziraat Odası Başkanı Ahmet Kocaağa, "Ödemiş şu anda bütün Türkiye'nin patates ihtiyacını omuzlamış durumda üretim yapıyor. Diğer bölgelerde patates ekiminin ve ürünün olgunlaşma sürecinin gecikmesi, Ödemiş'i biraz daha ön plana çıkardı. Bu nedenle, bazı yerlerde hasat henüz başlamadı. Ürün olgunlaşmadığı için şu anda piyasaya sadece Ödemiş'te üretilen patatesler hitap ediyor" dedi.

ÖDEMİŞ'TE 3 MEVSİM PATATES

Ödemiş İlçesi'ndeki patates üreticisi Denizhan Seval, 35-40 dereceleri bulan hava sıcaklığında tarlada patates sökümü yaptıklarını belirterek bu yılki verimden memnun olduklarını ifade etti. Fiyatların yüksek olmadığına değinen Seval, kilosu 80-90 kuruştan kaliteli patates yetiştirdiklerini vurguladı. Geçtiğimiz kış yaşanan don olayının çok sayıda üreticiyi mağdur ettiğini söyleyen Seval, "Don nedeniyle zarar gören patates tarlada kaldı. Dolayısıyla fiyatlar da yükselmişti. İnşallah önümüzdeki kış böyle bir şey yaşamayız. Ödemiş topraklarında, bir dönümden ortalama 4 - 5 ton arasında ürün elde ettik. Ödemiş'in iklim koşullarına bağlı olarak genellikle 3 mevsim patates yetiştirebiliyoruz. Verimin bol olması, hava koşullarının uygun olması ilçemizi patatesin başkenti haline getirdi" dedi.

Nufüsun yoğun olduğu illerde talebin de arttığını dile getiren Denizhan Seval, sözleşmeli üretim yapan yetiştiricilerin cips fabrikalarına ürün gönderdiğini hatırlattı. Yurt dışından gelen patates tohumlarının yüksek maliyete yol açtığını söyleyen Seval, yerli firmaların tohum üretme konusunda daha hızlı çalışması gerektiğini sözlerine ekledi.