Gülçin Karaegemen-İzmir Ekonomi Üniversitesi'nde düzenlenen 2011 Vergi Rekortmenleri Ödül Töreni'ne Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı'ya yapılan yumurtalı saldırı damgasını vurdu. Konuşma yapmak üzere kürsüye gelen Bakan Yazıcı, salonda bulunan bir grup öğrenci tarafından yumurtalı saldırıya uğradı. Dokuz Eylül Üniversitesi öğrencisi olduğu öğrenilen Seval E., Bakan Yazıcı konuşmasını yapacağı sırada ayağa kalktı ve “YÖK yasasını hazırlayıp üniversitelere nasıl elinizi kolunuzu sallayıp girebiliyorsunuz” diyerek bağırmaya başladı. Kız öğrencinin eyleminin ardından ayağa kalkan ve kimliklerinin Uğur G. ve Cihan E. olduğu öğrenilen iki öğrenci, AKP aleyhinde bağırırken ceplerinde bulunan yumurtaları Bakan Yazıcı'ya fırlattılar. Bakan Hayati Yazıcı'yı yumurtalardan koruması kurtarırken, protesto gösterisinde bulunan öğrenciler salondan apar topar çıkarıldı ve gözaltına alındı. Yaşanan olaylar karşısında sakin bir tavır sergileyen Bakan Yazıcı, “Kafalarını bilgi ile doldursunlar. Kız öğrenciyi bıraktım konuşsun. Konuşma beni incitebilir ama yumurta atmak acizliktir. Bu arkadaşlarla yakından ilgilenmek lazım” diye konuştu. Yumurta atan eylemcilere tepki gösteren bazı seyircilerin söylemleri ve öğrencilere vurmak istemesi nedeniyle bir süre daha gerginlik yaşanırken, İzmir Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Ekrem Demirtaş'ın ise son derece gergin olduğu gözlendi.


EXPO'yu İzmir'e kazandırmak için uğraşıyoruz

İzmir'in dünyadaki birçok ülke ile yarışabilecek nitelikte olduğunu ifade eden Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı, İzmirliler'in uyum içinde yaşadığını belirterek, “Burası için ünlü tarihçi Heredot, 'En güzel iklim ve mavi gözyüzünün şehri' benzetmesini yapmış. Bize düşen görev İzmir için artı değer üretir hale gelmektir. Bu bağlamda EXPO'yu İzmir'e kazandırmak için çalışıyoruz. EXPO sadece İzmir'in değil tüm Türkiye'nin projesidir. Turizmden sağlığa kadar birçok alanda İzmir'e on yılda 8 milyar liranın üzerinde yatırım yapıldı. EXPO için hükümet, yerel yönetim ve Sivil Toplum Kuruluşları ile birlikte çalışıyoruz. EXPO'nun İzmir'e gelmesinde, İzmir'e getirilmesinde şimdiden 14 tanesini başlattığımız 35 proje çok önemlidir. Bu bağlamda EXPO'yu düzenleyecek olan İzmir'in ulaşım sorunları sona ermiş, dünya kenti olan bir şehir olacak” dedi. İzmir'deki yaptıkları ulaşım yatırımlarının önemine de değinen Yazıcı, söz konusu projelerin gelecek hedeflerine ulaşmada önemli olduğuna değindi.


Dış ticaret hacmi genişledi

Son 10 yılda Türkiye ekonomisinde önemli dönüşümleri gerçekleştirdiklerini ifade eden Bakan Yazıcı, Türkiye ekonomisinin küresel ortamda ‘güvenli liman’ olarak yatırımcıların ilgisini üzerinde topladığını belirtti. Dünya Ticaret Örgütü’nün araştırma sonuçlarına göre Türkiye’nin, dünyada en liberal ticaret politikasına sahip ülkeler sıralamasında 5. sırada yer aldığını aktaran Yazıcı “Türkiye küresel ekonomiyle bütünleşmeyi başarmış bir ülkedir. 2002 yılında 36 milyar dolar olan ihracatımız, 2012 yılında AB’de yaşanan ekonomik soruna rağmen 152 milyar 600 milyon dolara yükseldi. Türkiye’ye giren doğrudan yabancı yatırım 2002 yılında 1 milyar 100 milyon dolar iken 2012 yılında 12 milyar 400 milyon dolara yükseldi. 2013 yılında bugün itibariyle 21 milyar 524 milyon dolar ihracat, 38 milyar 41 milyon dolar ithalattan oluşan dış ticaret hacmimiz var” dedi.


“NACE kodlarını anlamayanlar var"


Önümüzdeki yıl Türkiye'de sermaye girişlerinin güçlü olacağınn öngörüldüğünü dile getiren Yazıcı, TTK'da yaptıklarını çalışmaları anlattı. Oda seçimleri sürecinin devam ettiğini belirten Yazıcı, “NACE kodlarını anlamayanlar var: Kayıtdışını ne kadar azaltırsanız kayıtlı olanların yükü de o kadar azalır. NACE kodlaması birçok kurumla yapılan özgün bir çalışmadır. Bu çalışma ile ekonomik hayatta aktör konumunda bulunan kişiler hangi alanlarda yoğunsa o alanda gösteriliiyor. Seçimlerde selamatle inşallah sona erer. AVM'ler ile ilgili çalışıyoruz. Bunun tarafları var. Konuşulur ve Türkiye'nin menfaatleri doğrultusunda raconu keseriz” diye konuştu.


Hisarcıklıoğu'ndan Messi benzetmesi

İzmir'de olmaktan dolayı mutlu olduğunu belirten TOBB Başkanı Rıfat Hisarcıklıoğlu, İzmir'e 46. kez geldiğini belirtti. İzmir'in Türkiye için çok önemli olduğunu vurgulayan Hisarcıklıoğlu, “Türkiye'nin Ronaldo'su, Messi'si Türk özel sektörüdür. Bu yüzden diyorum ki Türk özel sektörünü koruyun” dedi. TOBB olarak kara gümrük kapılarının modernizasyonunu yaptıklarını dile getiren Hisarcıklıoğlu, “Bu operasyon bize yıllık 410 milyon TL girmesini sağladı. Süre yarı yarıya indi. Bakanımız ve TOBB ile yaptığımız çalışmalarla bu noktaya geldik. Yine sayın Bakanımızla devrim niteliğinde olan NACE kodları çalışmasını gerçekleştirdik. Artık ticaret ve sanayi envanteri yapabileceğiz. Bütün dünya ile faaliyet kodu ile eşleşebilir hale geldik. İzmir'in üç oda ve borsası akredite. Akredite oda 5 yıldızlı odadır. Paris Ticaret Odası hangi kalitede hizmet veriyorsa, İTO, EBSO, İTB'de aynı şekilde hizmet veriyor. Ben kendilerini tebrik ediyorum. İçinde bulunduğumuz Ekonomi Üniversitesi için kendilerini kutluyorum” dedi. EXPO'nun bir Türkiye projesi haline geldiğini dile getiren Rıfat Hisarcıklıoğlu, İzmir'in birlik ve beraberlik içinde hedefe kitlendiğini vurgulayarak, “İzmir fuarcılığı başlatan bir il, kruvaziyerde yapılanlar ortada. İzmir ve İzmirliler'in birlikte hareket etmesi çok önemli. İzmir' e gelirken baktım ve 73 firmanın Türkiye'nin ilk bin şirketi arasında olduğunu gördüm. Bu yeterli değil, en azından ilk aşamada 100 olması lazım” yorumunda bulundu


Demirtaş hipermarketler sorununa değindi

Bakan Yazıcı'nın çalışmalarını değerlendirerek sözlerine başlayan İTO Yönetim Kurulu Başkanı Ekrem Demirtaş, şunları söyledi: “Bugün bakanımız güzel bir sunum yaptı. Gümrükte devrim niteliğinde olan bir konuya bir çözüm getirildi. 2023 hedefine gitmek için altyapı hazır. Bakanımız yıllardır değişmeyen TTK'yı değiştirdi ve bir devrim yaşandı. Türkiye'de toplanan verginin yüzde 12'sini İzmir ödüyor.ci Projeler hızla ilerliyor, birçok yatırım İzmir'in gündeminde. İzmir en çok vergiyi ödeyen 2. şehir olacak. Ankara'yı geçecek. Hükümetimizin EXPO desteği için teşekkür ediyoruz. Başbakan arkamızda durursa bu yarışı öyle kazanırız diye düşünüyoruz. Pek çok üyemizi mağdur eden iki konu var. İzmir'in 22 ilçesinde 154 pazar kuruldu. Her türlü giyecek, mobilya satılıyor. Üyelerimiz kira, ssk ödüyor. Ticaret yapmaya çalışıyor. Pazarlarda ne yazar kasa ne istihdam edilen birileri var. Pazarların yasal tarifi yok.İkinci konu hipermarketler sorunu. Sorunun çözülmesini umuyoruz."


PROTESTOCU ÖĞRENCİLER SERBEST BIRAKILDI


Ekonomi Üniversitesi'nde ödül töreninde konuşmak için sahneye çıkan Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı'yı protesto ederek yumurta atan 3 öğrenci serbest kaldı. 5682 sayılı 'Kabahatler Kanunu'nun 41'nci maddesine göre haklarında işlem yapılan ve 30 Lira para cezası kesilen S.E, C.E. ve U.G. polis merkezinden ayrıldı.