Kars Kafkas Üniversitesi Eğitim Fakültesi'nden mezun olduktan sonra Mardin'de bir ilkokulda öğretmenliğe başlayan Nuri Akan'ın, sürekli terleyen elleri mesleğinin başında önemli sorunu haline geldi. Kendisini bildiğinden bu yana ellerinin ve koltukaltının aşırı terlediğini, bu sorununun asosyal olmasına yol açtığını belirten Akan, internet sayesinde derdine derman buldu.

Terleme operasyonlarıyla ilgili internette araştırma yaparken, İzmir Kent Hastanesi'nde Göğüs Cerrahı Doç. Dr. Kutsal Turhan'ın 'ses dalgalarıyla tedavi' yöntemine ulaştığını ve soluğu İzmir'de aldığını belirten Akan, "Ellerimdeki aşırı terleme öğretmen- öğrenci ilişkisini çok olumuz etkiliyordu" dedi ve yaşadığı sıkıntıları şöyle anlattı:

"Koltukaltı ve el terlemelerimin nedeni belli değildi. Yıllarca çare de bulamamıştım. Ellerimin terlemesi beni asosyal yapmıştı. Birileriyle el sıkışmak zorunda kaldığımda kabus oluyordu, üstüme başıma silip kurulamak zorunda kalıyordum. Yazı yazmak çileydi. Sınavlarda yazılı kağıdının ıslanmaması için ayrıca üstüne koruyucu kağıt koyuyordum. Üniversite yıllarımda da çok sıkıntı çektim. Bir kız arkadaşım olmadı, çünkü cesaret edemiyordum. Geçen yıl mezun oldum. Bu yıl vekil öğretmenliğe başladım. Ellerim yine aynı eller. Yaz gelince terim su olacak, öğrencilerime dokunamayacağım bile. Özetle insanı hayattan soğutan bir sorun."

Nuri öğretmen, Mardin'de 6-7 yıl önce bir hastaneye başvurduğunu ancak doktorların yapılacak operasyonda felç riski bulunduğunu söylediklerini belirterek, "Korktum. Ama internetteki araştırmam sonunda ulaştığım Doç. Dr. Turhan'dan uyguladığı yöntem hakkında bilgi aldım, güvendim, İzmir Kent Hastanesi'ne gelip operasyon oldum. Aileme İzmir'e terleme ameliyatına gidiyorum dediğimde, korkup göndermek istemediler. Onları zorla ikna etmiştim. İyi ki de ikna etmişim, şimdi terleme diye bir derdim kalmadı" dedi.

Koltukaltından iki küçük delikten girilerek yapılan operasyonla kupkuru ellere kavuştuğunu anlatan Nuri Akan, "İlk olarak da doktorumun elini sıkıp teşekkür ettim. Artık gönül rahatlığıyla öğretmenliğimi sürdüreceğim. Yazın sorunum daha büyük olacaktı, şimdi öğrencilerimin defterlerini, yazılı kağıtlarını kontrol ederken ıslanacaklar diye sıkıntım olmayacak" diye konuştu.

Günübirlik operasyon


Öğretmen Nuri Akan, 7 kardeş olduklarını sadece bir ağabeyinde de aynı sorun olduğun belirtirken, İzmir kent Hastanesi Göğüs Cerrahı Doç. Dr. Kutsal Turhan, aşırı terlemeden kalıcı kurtuluşun formüllerinden birinin ameliyat olduğunu söyledi. El terlemesinin kesin, koltukaltı terlemesinin de yüzde 85-90 oranında tedavisi olduğunu, geçici yöntem olarak krem ve spreylerin kullanılabildiğini, botoks uygulanabildiğini belirten Doç. Dr. Turhan, yapılan operasyonla ilgili şu bilgiyi verdi: "Bunlar 3-6 ay etkili ama hastaların tümünde etkili olmuyor. Bizim uyguladığımız ise kısaca Endoskopik Torakal Sempatektomi dediğimiz ameliyat yöntemi. Bu ameliyat değişik yöntemlerle yapılabiliyor. Günübirlik cerrahi ve işlem yaklaşık 30-45 dakika sürüyor. İşlem sağ ve sol koltukaltlarından gerçekleşiyor. İki tane küçük yarımşar santimlik kesiden yapıyoruz. Sonrasında kötü bir görüntü de olmuyor. Operasyon, cerrahın tercihine göre kesme, yakma, sinirin bir kısmını çıkarma gibi yöntemlerle yapılabilir. Biz bu operasyonlarda gelinen son yeniği uyguluyoruz. Ultrasonik kesici dediğimiz bir cihazı kullanıyoruz. Bu sadece titreşimle, ses dalgalarıyla çok az ısı yayan ve kesen ve aynı zamanda kanamayı durdurabilen bir cihaz. Bu cihaz hem ameliyatın çok daha hızlı yapılmasını sağlıyor, hem kanamayı sıfıra indiriyor hem de ısı iletimi olmadığı için komplikasyon riski de sıfıra inmiş oluyor. Kesin çözüm sunduğu için hasta memnuniyeti çok yüksek."