İzmir’in Buca'nın Kaynaklar Yıldızlar Mahallesi’nde bulunan Zeki Püskülcü İlkokulu, iki yıl önce tadilat sebebiyle boşaltıldı. 70 öğrencisi bulunan ve dört sınıflı ilkokul, mahallenin camisine taşındı. Tadilatın bitmesini bekleyen velilere okulun yıkılacağı bildirildi. Aradan iki yıl geçti. Ne okul yıkıldı, ne yenisi yapıldı. Çocuklarda iki yıldır camide eğitim görmeye devam etti.

Çocuklarını camiye götüren veliler tepki göstererek okul istedi.

Velilerden Yaşar İrbisoğlu, “İlk sorunumuz, okul istiyoruz. Aşağıda okulumuz var. Tadilat olacak denildi, ne tadilat oldu ne de yenisi yapıldı. Çocuklar burada, caminin altında okuyorlar.” dedi. İki çocuğunun camide eğitim gördüğünü söyleyen Şener Dal da, “Okulları eskidi, yıkılacak. 50-60 senelik okul. Okul istiyoruz. Cenazemiz oluyor, köyde çocuklar bakıyor öyle cenazeye. Çocukların psikolojisi bozuluyor. Caminin içinde hem eğitim hem cenaze olmaz.” diye konuştu.

İzmir’in göbeğinde böyle bir rezillik yaşadıklarını belirten Mustafa Bir ise, “Mağduruz. Çocuklarımız caminin altında eğitim görüyor. Muhtarımız ilgilenmiyor, belediye başkanımız ilgilenmiyor. Biz büyük yetkililerden yardım istiyoruz. Okulumuzun yapılmasını istiyoruz.” şeklinde konuştu.

Okul yapılmazsa çocuğunu eğitim için camiye göndermeyeceğini dile getiren Bayram Toköz, “Buraya gelen çocuklar, çok iyi öğrenemiyorlar. Kendi okullarında çok iyi öğreniyorlardı.” dedi. Çocuklarını zorla getirdiğini ifade eden Ali Toker de, “Camiye cenaze geliyor, çocuklarımız korkuyor. Biz de göndermek istemiyoruz. Okul yapsınlar. Çocuklarımız cenazeden dolayı korkuyor, gelmek istemiyorlar. Camide okul mu olur? Ezan okunuyor, millet namaza geliyor. Çocukları zorla getiriyorum. İki seneden beri böyle. Tadilat olacaksa kendimiz yaptıralım gerekirse.” dedi. Döndü İbrisoğlu, “Zeki Püskülcü Okulumuz'u istiyoruz. Çocuklar caminin altında okuyor. Kimisi gidiyor, kimisi cenazeden korktuğu için göndermiyor. Çoğu göndermiyor.” ifadesini kullandı.

Fatma İbrisoğlu da, “Biz köyümüze okul istiyoruz. Sela verilirken çocuklar korkmuş, eve kaçıp gelmişler. Ya buraya okul yaptırsınlar ya da biz bir daha çocukları okula göndermeyeceğiz.” diye tepki gösterdi. Camide okumak istemediklerini söyleyen öğrenciler de kendi okullarını istediklerini söyledi.