Teneffüs sırasında çocukların oynadığı tehlikeli hatta ölümcül oyuna tanıklık eden veliler, durumu okul yönetimlerine bildirdi. Kısa süreli bilinç kaybına neden olabilen “bayıltma oyununa” karşı önlem alınmasını isteyen velilerin çağrısı üzerine Gaziemir İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü de harekete geçti. Müdürlük yetkilileri, okullara giderek, hem velileri hem de öğrencileri oyunun tehlikesine ilişkin bilgilendirdi. Okul yönetimleri de teneffüslerde nöbetçi öğretmen sayısını artırarak önlem aldı.


Nereden öğreniyorlar anlamıyoruz

Çocukların okul bahçesinde toplanarak oynadıkları oyun kısa sürede birkaç okula daha yayıldı. Bilinç kaybı ve ani nabız düşmesi sonucu bayılmalara neden olabilecek tehlikeli oyuna tanıklık eden Atatürk Ortaokulu velileri, “Olaya tanık olduktan sonra çocuklarımızı okula göndermekten bile çekindik. Çocuklar arkadaşlarının boğazındaki damara uzun süre basıyorlarmış ve arkadaşları bayılıyormuş. Durumu hemen Milli Eğitim yetkililerine bildirdik. Bu konuda ciddi önlemler alınmalı. Bu tarz oyunları nereden öğreniyorlar anlamıyoruz” sözleriyle de endişelerini dile getirdiler.

Gereken önlemleri aldık

Gaziemir İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü, öğrenci ve velileri toplayarak oyunun sakıncaları hakkında bilgi verdi. Okul idareleri ise oyunun tekrarlanmaması için okul içindeki denetimlerini artırarak, teneffüslerde bahçede nöbet tutması için ek öğretmen görevlendirdi. Gaziemir İlçe Milli Eğitim Müdürü Cemel Büyüker, velilerden şikâyet gelmesi üzerine hemen harekete geçtiklerini söyledi. Oyunun nereden çıktığı ve nasıl oynandığıyla ilgili bilgi almak için emniyete başvurduklarını vurgulayan Büyüker, “Öğrencilerimiz ve velilerimizle görüşerek bayıltma oyununun tehlikelerini anlattık. Çocuklardan bu oyunu oynamamalarını istedik. Ayrıca emniyete de okulda bayıltma oyununun yapıldığına yönelik bilgi verdik ve olayın araştırılmasını istedik. Oyunun yayılmaması ve tekrarlanmaması için gereken önlemleri aldık” dedi.

Komaya girebilirler


Behçet Uz Çocuk Hastanesi Acil Kliniği’nden Uzm. Dr. Tanju Çelik, bayıltma oyununun çok tehlikeli olduğunu ve kalıcı hasarlar bırakabileceğini söyledi. Çelik, “Şahdamarının uzun bir süre sıkılması durumunda beyne kan gidişi azalır. Buna bağlı olarak da beyin oksijensiz kalır. Bu noktada çocuklarda ani bayılmalar yaşanabilir. Hatta çocuklar damar sıkmanın dozunu ayarlayamaz ise beyne kan gitmemesi nedeniyle öğrenciler komaya bile girebilir. Çok tehlikeli ve asla denenmemesi gireken bir oyundur" dedi. (Habertürk)