Simge Özden-14 Ekim 2016 tarihinde bakanlık tarafından valiliklere gönderilen yazı ile beraber OHAL süreci kapsamında güvenlik tedbiri almak amacıyla okula giden çocukların öğle aralarında dışarı çıkması yasaklandı. Öğrenciler yalnızca velileri okula geldikleri zaman öğle yemeği için dışarı çıkabiliyorlar. Çıkamayanlar ise kantinden yemek zorunda kalıyor. Potansiyel müşterisi öğrenci olan işletmeler ise durumun ekonomilerini sarstığını, satış yapamadıkları için yeni mal alamadıklarını, bu durumun tedarikçileri de etkilediğini, elde kalan malları da çöpe atarak zarar ettiklerini belirttiler.

Esnaf Murat Kaltuş çocukların önceden ailelerinden gelen imzalı çıkış kartıyla öğle tatilinde dışarı çıkabildiklerini, son alınan karardan sonra bunun engellediğini söyledi. Kaltuş, çocukların dışarı çıkamayınca kantindeki yiyeceklere mecbur kaldığını belirterek, 'Kantinde her şey satılmıyor, veliler sıkıntı yaşıyor. Çeşidin çok az oluşundan şikayet ediyorlar. Yalnızca öğle arasında ailesi gelen öğrenciler dışarıda yemek yiyebiliyor. Çocukların öğle arasında dışarı çıkamıyor oluşu biz esnafı da olumsuz etkiledi. Benim dükkanım okullara çok yakın. Potansiyel müşterim genellikle öğrenciler. Onların da öğle arasında çıkamıyor oluşu satışlarımızı etkiledi. Aileler idarelere kantinlerle ilgili şikayetlerini dile getiriyor ancak karar bu şekilde ulaştığı için onlar da bir şey yapamıyor. Benim işletmemde hijyen belgem var. Tarım Bakanlığı'na, kantin ve büfeciler odasına kayıtlıyım. Bu durum bizi ekonomik olarak etkilediği için elemanları işten çıkartmak zorunda kaldık. Yatırım yapamıyoruz. Yeni ürünler alıp ürünlerimizi arttırmak istiyoruz ama o da mümkün değil' dedi.

'Çocuklar, kantinden yemek istemiyor'

Esnaf Zeki Balcı ise satışların çok durgun olduğunu belirterek, '25-30 lirayla dükkan kapatıyoruz. O kadar berbat. Hemen arkada lise var. Önceden öğrenciler buraya gelip çaylarını içerlerdi, yemeklerini yerlerdi. Şimdi gelen giden yok. Arada kaçıp gelen oluyor. 'Abi okulda yemek istemiyoruz' diyorlar. Bugün 7 tane ekmek aldım. Hemen yanımda bakkal var, orada 1 TL'ye satılıyor diye gidip fırından alıyorum. 30 kuruşun hesabını yapar olduk. Okulların başlamasıyla beraber yerimizi açtık ama beklediğimiz satışı gerçekleştiremiyoruz. Öğle arasında çocukların dışarı çıkamıyor oluşu bizi çok etkiledi. 10 kilo döner takıyordum 6 ızgara, 2 mangal çalışıyordu, artı yemek çeşitleri vardı. Şimdi hiçbiri yok. Bekliyoruz. OHAL de bizi çok etkiledi' dedi.

Tedarikçi Nurettin Öztürk, 'Bizden alışveriş yapan, çiğköfte, döner satan yerler, ayran almak için bizleri çağırırlardı. Şimdi alım yapmıyorlar. Bizden 4-5 koli ayran alan müşterilerimiz 1 koliye kadar düştü. Kimisi alamaz durumda. Öğrenciler dışarı çıkmıyorlar, onlar da satış yapamıyor, ellerindeki ürün satılamadığı için de yeni ürün talep etmiyorlar. Geçen sene 100 koli satıyorsam bu sene 70 koli satıyorum. 30 koli eksik satıyor oluşum beni olumsuz etkiledi' dedi.

Her gün yemeğini getiriyor

Çocuğuna her gün evinden yemek getiren veli Senem Ertem içinin rahat etmediğini belirterek şunları söyledi: Çocuğum her gün farklı şeyler yesin istiyorum. Kantinde yalnızca hamur işleri yapılıp satılıyor. Şu anda gelişim çağında ve ben onun sağlıklı beslenmesi için her gün yemek getiriyorum. Önceden öğle arasında çıkıp yemek yiyebiliyordu. Okullarına yakın yemek yeme yerleri var ancak şu anda izin verilmediği için çıkamıyor. Ben de yemeğini her gün okula getiriyorum.

'Kantinde çeşit çok az'

Her gün öğle arasında okula gelip çocuğuna dışarıda yemek yedirdiğini belirten veli Aysel Yurteri okulun kantininde çocukların sürekli aynı şeyleri yemesinden ve çeşitliliğin az olmasından şikayet ediyor. Yurteri çocuğunun okuduğu okulun kantininin çok küçük bir alan olduğunu belirterek şunları söyledi: Ben her gün okula geliyorum. Öğle vakti geliyorum ve sonra tekrar saat 14.50'de bir daha geliyorum. Tüm günüm gidiyor. Bu benim için ayrı bir külfet. Kantine bakıyorum, kantinde hiçbir şey yok. Tost var, çiğköfte var. Oğlum bir kere oradan tost söylemiş, yarısını yiyebilmiş.' Midem kalktı' dedi çocuk. Ben de dışarı çıkartıp hemen aşağıda bulunan işletmede yemeğini yediriyorum. Burada her şeyi yiyor. Demek ki problem orada.

'Yiyecek listesinin dışına çıkamayız'

İzmir Kantinciler Odası Başkanı Habip Sak ise alınan kararın OHAL süreciyle ilgili olduğunu belirterek, bize verilen talimatlar doğrultusunda hareket ediyoruz. Bakanlığın obezite ile ilgili yayınlamış olduğu yiyecek listesinin dışına çıkabilmemiz mümkün değil. Kafamıza göre istediğimizi satamayız' dedi. Türkiye'de en fazla denetlenen kurumun kantinler olduğunun altını çizen Sak, 'Tarım Bakanlığı, Sağlık Bakanlığı, zabıta, okulların kurmuş olduğu kantin komisyonları ve bizler denetleriz. Her ay beş koldan denetleniriz. Bu yüzden hijyenle ilgili sıkıntımız yok. Her ay bu konuda halk eğitimler eğitim veriyor' dedi.