6 yıl önce 14 yaşındayken kaçtığı Oğuz Onur Süzgün'le, daha sonra ailelerinin onayıyla nikahları kıyılan Gamze Süzgün, açılan kamu davası sonucu eşinin hapse girmesiyle sarsıldı. 1 çocuk annesi Gamze Süzgün, "Ceza çıkacaktı niye bize cezaevinde nikah kıydırdılar. Bu cezayla yuvamı da dağıttılar. Benim gibi onlarca kadın var. Bu isyan duyulsun artık" dedi.

Eskiizmir Semti’nde oturan 20 yaşındaki Gamze Süzgün, küçük yaşta kaçtıkları ancak daha sonra biten yargılamalar sonucu kocaları cezaevine giren kentte yaşayan Sabriye Kaval ve Yeşim Rengin Çetin’le aynı kaderi paylaştı. İzmir’in yanı sıra birçok ilde aynı sorunu yaşayan kadınlardan biri olan Gamze Süzgün, 6yıl önce arkadaş ortamında tanıştığı, şu an 25 yaşında olan kuaför Oğuz Onur Süzgün’e kaçtı. Kızı ortadan kaybolan Oğuz Çatal, polise şikayette bulundu. Genç çiftin daha sonra ortaya çıkmasıyla, baba Çatal şikayetinden vazgeçti, ancak tutuklanan Oğuz Onur Süzgün hakkında İzmir 3’üncü Ağır Ceza Mahkemesi’nde 'küçük yaşta kızı alıkoymak' suçundan dava açıldı. 1.5 ay boyunca tutuklu kalan Oğuz Onur Süzgün, kızın ailesinin rızasıyla Buca Cezaevi’nde Gamze Süzgün’le kıydığı resmi nikahın ertesi günü salıverildi.

4 YAŞINDA ÇOCUKLARI VAR

Bu sürede, şimdi 4 yaşında olan Poyraz Efe adlı çocukları da dünyaya gelen Süzgün çiftinin mutluluğu, geçen 11 Şubat’ta polislerin evlerine gelmesiyle bozuldu. Mahkemece hakkında verilen 8 yıl 4 ay hapis cezası Yargıtay’ca onanan Oğuz Onur Süzgün, 6 yıl önce resmi nikahının kıyıldığı Buca Cezaevi’nin yolunu tuttu. Çocuğuyla ortada kalan, düzenleri bozulan ve ne yapacağını şaşıran Gamze Süzgün, oğlu Poyraz Efe’yi de yanına alarak kayınpederinin evine yerleşti.

YIKILAN YUVAMIZI ADALET KURTARACAK MI?

Yaşadıklarına isyan eden Gamze Süzgün, "Ceza çıkacaktı da niye bize cezaevinde nikah kıydırdılar. Bu cezayla yuvamı da dağıttılar. Benim gibi onlarca kadın var. Her gün bu mağduriyetler artıyor. Sevdim, evlendim, çocuğum oldu. Daha ne. Yaşamımız tepetaklak oldu. Yeni kurduğumuz işyeri kapandı. Bu isyan duyulsun artık."

Gelinine ve torununa sahip çıkan Neriman Süzgün de, "Biz gelinimizden çok memnunuz. Mutlu giden evlilikleri bir anda bozuldu. Sadece onlar değil hepimiz mağduruz. Çaresizce oğlumun cezaevinden çıkmasını bekleyeceğiz. Ama bu üç beş gün değil, yıllar var ortada. Yetkililer yasa çıkarsın, değiştirsin, bu sorunu çözsün" diye konuştu.

TARTIŞILMALI

Her gün başka bir kentten gelen aynı sıkıntıyla ilgili değerlendirmede bulunan İzmir Barosu Başkanı Sema Pekdaş şunları söyledi:

"Hukuk zaten 18’inden küçük herkesi çocuk görür. 15 yaşından küçükse evlenme yasağı vardır. Burada başka bir çözüm bulmak gerekir. Bir çocuğun menfaatini koruyalım derken, bu ilişkiden çocuk olmuş, severek evlenme var. Dolayısıyla bir ailenin ve bir çocuğun menfaatinin ihlal edilmesi söz konusu. Bu çelişkili. Burada hangi menfaati üstün tutacağız, bu tartışılmalı. Bu gibi durumlarda kanunu katı uygulamak gerekir mi, bu da tartışılmalı. Bu tür kararlar oluyor, üzerinde çalışma yapmak gerekir."