Kent tarihinde ilk kez ova yollarına yatırım yaparak tarım arazilerini tozdan kurtaran İzmir Büyükşehir Belediyesi, sathi kaplama çalışmalarını hız kesmeden sürdürüyor. İzmir Büyükşehir Belediyesi tarafından 2005 yılında başlatılan ova yollarının düzenlenmesi projesi, bölgedeki çiftçilerin yüzünü güldürdü. Özellikle kış şartlarında arazilerine ulaşmakta zorluk yaşayan, yazın ise toz nedeniyle ürünlerinin kalitesi düşen çiftçiler, ova yollarının asfaltlanmasıyla tarlalarına çok daha kolay ulaşmaya ve ürünlerinden daha fazla verim almaya başladı.

Büyükşehir Belediyesi, 2005 yılından 2012 yılının sonuna kadar 12 milyon 300 bin metrekarelik sathi kaplama gerçekleştirirken kaya dolgusu, alt-temel ve PMT (plent-miks temel) çalışmalarıyla birlikte toplam ova yolu sathi kaplama maliyeti 218 milyon lirayı geçti.

Büyükşehir Belediyesi ekipleri, geniş tarım alanlarına sahip olan Torbalı’da 500 kilometre, Menderes’te 400 kilometre, Kemalpaşa’da ise 300 kilometrelik sathi kaplama çalışması gerçekleştirdi. Seferihisar, Menemen, Bayındır, Urla, Foça ve Aliağa’ya bağlı köylerde de 1100 kilometreden fazla asfaltlama çalışması tamamlanarak üreticiler mağduriyetten kurtarıldı.

Menderes’in Bulgurca ve Gülçırpı ile Kemalpaşa’nın Soğukburun mevkilerinde sathi kaplama için altyapı çalışmaları devam ederken, 2013 yılında da ova yollarındaki çalışmalar sürdürülecek.

 
Üreticiye selam, desteğe devam

Yerelde kalkınmaya büyük önem verdiklerini söyleyen Büyükşehir Belediyesi yetkilileri, ilçe ve beldelerin daha yaşanabilir yerler olması için arazi yollarını asfaltladıklarını ve çiftçinin 12 ay boyunca tarlasına girerek 2. ve hatta 3. ürünü alabilmesini sağladıklarını söyledi. 37 belde, 162 köy ve 10 tane ilçede ova yollarının asfaltlanmasını büyük oranında tamamladıklarını kaydeden yetkililer, “Gediz ve Küçük Menderes havzalarının Büyükşehir’e bağlanmasıyla Türkiye’nin en önemli tarım kentlerinden biri olduk. Tarımın desteklenmesi gerektiğini çok iyi biliyoruz. Çiftçinin, köylünün, tarımın yanındayız ve sorunlarını çözebilmek için elimizden geleni yapacağız” diye konuştu.