Ersan Var yaptığı açıklamada; “Koza Şirketi, Bergama’daki altın madenine karşı çıkan çevreciler hakkında, sahibi olduğu medyasını kullanarak itibarsızlaştırma çalışmaları yaptı” dedi ve Dikili Belediye Başkanı Osman Özgüven’e yönelik oyunlar oynandığı ile ilgili bir takım iddialarda bulundu. Ersan Var yaptığı itirafta, madenin çevre katliamı yapmasına karşı olan Dikili Belediye Başkanı Osman Özgüven’in birinci hedef olduğunu söyledi. Var; “Özgüven’in usulden ceza almasında maden müdürü Hayri Öğüt’ün rolü var” dedi.

Bilgileri CHP’li İl Genel Meclisi Üyesi verdi

Var; “Maden Müdürü Hayri Öğüt, Özgüven’i durdurabilmek için ona karşı bir takım çalışmalar yürüttü. Bunu da CHP’li İl Genel Meclis Üyesi Ali Demirel ile birlikte planladı. Benden çoğu kez kendisini arabayla alıp madene getirmem isteniyordu. Madene gelince özellikle Osman Özgüven’le ilgili bize bilgiler veriyordu. Bilgi, belgeler karşılığı para istiyordu bizden. 3 bin, 5 bin, 10 bin, ihtiyacı ne ise veriyorduk. Gelen bilgilerle hazırlanan Özgüvenle ilgili bir dosyayı İzmir Varyant’taki şimdi adını unuttuğum bir devlet birimine ben kendim götürdüm. Ayrıca Değnekçi lakabıyla da bilinen Ali Demirel’e verilecek paraları da zarfla ben götürüyordum. Bu olanların canlı tanığıyım” dedi.

Amaç Özgüven hakkında suç oluşturmak ve yargı süreci başlatmaktı

Var; “Değnekçi Ali Madene geliyordu. İhalelerle ilgili, Bademli yolundaki istimlak duvarı ile ilgili bir takım belgeler getiriyordu. Getirdiği evraklar ile ilgili madenin bütçesinden hep para ödendi. Amaç Özgüven hakkında suç oluşturmak ve yargı süreci başlatmaktı. Toplanan evraklar ile yargıya baskı yapıldı. Bunu yaparken Özgüven’in suç işlediğine kendileri de inanmıyorlardı. Ama çamur at izi kalsın politikası izlediler” dedi.

Polislerin tayinlerini çıkardılar

Var; “19 Ağustos 2006 tarihinde Dikili’de gerçekleşen panelde, madenciler ve çevreciler arasında olaylar çıkmıştı. Bu olayda Hayri Öğüt, Özgüven’i haklı buldular diye bazı polislerin tayinlerini çıkarttı. Adamlar görevini yaptı, suçlu oldular, tayinleri çıktı” dedi.

Herkese para verdiler

Var; “Ali Demirel Bu olayda köprü vazifesi görüyordu. Madenden aldığı paraların bir kısmını, Osman Özgüven aleyhine dava açan, şahitlik yapan kişilere veriyordu. Hayri Öğüt, şahitlik yapacaklara yargının ayarlandığını ve korkmamaları gerektiğini söylüyordu” dedi. Var; “Hayri Öğüt parayla insanları satın alıyordu. Basın olsun, ÇED toplantısı ile ilgili memurların satın alındığını görüyordum. Ama çevreci ve halkçı Osman Özgüven’i satın alamadı. Özgüven’in dürüst olduğunu şuradan kanıtlarım ben. Osman Özgüven altın madenine eyvallah deseydi, parayı çuvalla alıp rahat bir yaşam sürerdi” dedi.

CHP’li İl Genel Meclisi Üyesi Ali Demirel’in ise Hayri Öğüt’ü Bergama eski Belediye Başkanı Sefa Taşkın zamanından bu yana tanıdığını,yakın arkadaş olduklarını, zaman zaman madene giderek kendisini ziyaret ettiğini, bir keresinde bir kişinin işe alınması ile ilgili görüştüğünü söyledi. Demirel, Osman Özgüven’le ilgili belge verdiği iddialarını da yalanladı.