Zeynep Kaya-Dünya ile birlikte bedenlerimiz de kimyasal çöplüğe dönüşmüş durumda. Neredeyse 50 binin üzerinde yeni kimyasal hayatımıza girdi. Buna bağlı olarak vücudumuz ise bazı kimyasallara karşı kendisini nasıl savunacağını bilmiyor. Özellikle kanser riskine karşı gıda ürünlerinde plastik kullanımı insan sağlığı için büyük risk oluşturuyor. Bununla beraber artık pek çok restaurant ve kafe, müşterilerini cam şişe su servisleriyle ağırlamaya başladı. Restaurant sahipleri, bir çok müşterinin, cam şişelerdeki suyu talep ettiğini söyledi.

Konu hakkında açıklamalarda bulunan İzmir İl Sağlık Müdürü Dr. Bediha Salnur, 'Ambalajlı içme suyu sektöründe bazı firmaların geçmişte olduğu gibi cam damacana ile su satışına başlamalarıyla beraber, cam ambalajda tüketilen su miktarı da artış gösterdi. Yalnız cam damacanaların da sık temizlenmesine özen gösterilmeli. Ayrıca sıcak ortamda ve güneş altında kalan damacana sular enfeksiyona sebep olabiliyor. Bu nedenle hem cam su şişeleri hem damacanalar temizlik kontrolünün de yapılması şartıyla daha çok tüketilmeli" diye konuştu.


Cam şişeler ürünün aromasını değiştirmez


Doğallıklarıyla kullanılan cam şişelerin saflığı, lezzeti ve sağlığı bakımından bir çok avantajı olduğunu belirten Dr Bediha Salnur, "Cam şişe ürünün tadını, kokusunu, aromasını değiştirmez. Özellikle cam şişe kullanımıyla kaynak sular, doğadaki en saf ve doğal haliyle masamıza gelir. Cam, geri dönüşümüyle de alternatif sunmaktadır. Şeffaflığı, şeklinin bozulmaması, koku ve tat vermemesi nedeniyle bir çok ürünün ambalajlanmasında kullanılmaktadır. Cam şişe içerisinde su tüketilmesi insanları kimyasal yolla bulaşan bir çok hastalığa karşı koruduğundan, pet şişe kullanımını önermiyoruz" dedi.
 

Pet şişeler petrol artığıdır


Plastik şişelerin zararları ile ilgili olarak yazılıp söylenebilecek pek çok şey olduğuna değinen Dr Bediha Salnur, "Bir plastiğin günümüzde doğada yok olma süresi yüzyıllar sürmektedir. Plastik şişelerin zararları ise insan sağlığını doğrudan etkilemektedir. Astım, kalp rahatsızlığı, kanser, migren, kısırlık, obezite gibi bir çok sağlık sorununa neden olduğu bilinen pet şişelerin hammaddesi,  petrol artığıdır. Arabamızda kalan pet şişenin birkaç gün içinde tadının ve kokusunun değiştiğini, içilemez hale geldiğini biliyoruz. Bu insan sağlığı açısından dehşet verici" diye konuştu.
Dr. Salnur, "Market ve büfe önlerinde güneş ışığına maruz kalarak depolanan pet şişeler, suyun ambalajından etkilenerek kimyasal etkileşime maruz kalıyor. Böylece pet şişelerde tüketilen su ve içecek ürünleri koku ve tat değişikliğine sebep oluyor. Pet şişe kullanım alışkanlığı azaltılmalı" dedi.

Cam 3500 yıldan beri, ambalaj yapımında kullanılmaktadır. Plastik kapların aksine camlar sınırsız olarak yeniden değerlendirilebiliyor. Cam kaplar %100 kalite kaybı olmadan eski camdan imal edilebiliyor. Yeni cam üretiminde özellikle eritme prosesindeki yüksek enerji tüketimi ve bu süreçte çevreye verilen zarar eski camların hammadde olarak yeniden kullanılması ile en aza indirilebilir.