3 Nisan 1965 tarihinde kurulan ve yarım asırlık tarihinde; Türk petrokimya sanayisinde tek yerli hammadde üreticisi olan Petkim'in 50'nci yaşgünü törenine, Azerbaycan Ekonomi ve Sanayii Bakanı Şahin Mustafayev, Azerbaycan Sanayi ve Enerji Bakanı Natig Aliyev, Sofaz Başkanı Shahmar Movsumov, İzmir Valisi Mustafa Toprak, İzmir Büyükşehir Belediyesi Başkanvekili Sırrı Aydoğan, SOCAR Başkanı Rövnag Abdullayev, SOCAR Türkiye Başkanı Kenan Yavuz ile SOCAR ve Petkim'in üst düzey yöneticileri katıldı.

Törene ev sahipliği yapan Petkim Genel Müdürü Sadettin Korkut, yarım yüzyıldır hiç bitmeyen bir üretim sevdası ve her geçen gün artan bir kararlılıkla çalıştıklarını belirterek, "Sanayileşmek, iğneden ipliğe her ürünü ithal eden konumdan kurtulmak ve yerli üretim gücünü artırmak için sanayi tesisleri kurmak ve geliştirmek zorunda olan ülkemizde Petkim ve benzer birkaç ağır sanayi kuruluşu sayesinde birçok sanayi kolu gelişti" dedi.

Petkim'de artış gösteren her 1 gramlık üretimin, ithalatın 1 gram azalması anlamına geldiğini kaydeden Korkut, Petkim'in Türk imalat sanayiinin temel sektörlerinden plastik, ambalaj, kimya, boru, boya, tekstil gibi sektörlerin gelişiminde 50 yıldır kaldıraç işlevi gördüğüne dikkati çekti.

'10 YILDA 10 MİLYAR DOLAR YATIRIM YAPILACAK'

Azerbaycan Ekonomi ve Sanayi Bakanı Shahin Mustafayev de Azerbaycan devleti için Petkim ve içinde bulunduğu yarımadaya yapılan yatırımların hayati önem taşıdığını vurguladı. "SOCAR'ın Türkiye'deki ilk yatırımı olan Petkim, Azerbaycan-Türkiye ilişkilerinin gelişiminin bir simgesidir" diyen Mustafayev, şöyle devam etti:

"Bu yarımadaya yapılacak yatırımlar 2008- 2018 yılları arasında, 10 milyar doları bulacak. Türkiye'de 1600 Azerbaycan şirketi faaliyet gösteriyor. Bu şirketler çok önemli işlere imza atıyor. Türkiye ve Azerbaycan arasındaki kardeşlik ilişkilerini, bu yatırımlarla desteklemek zorundayız. Önderlerimiz Haydar Aliyev ve Mustafa Kemal Atatürk'ün sözleri 'Bir millet, iki devlet' ülküsü ile bizlere rehberlik ediyor. Bu emekdaşlık çok derin köklere dayanıyor. SOCAR'ın 2023 yılında Türkiye'nin en büyük sanayi şirketi olması hedefine tam destek veriyoruz."

'STRATEJİK İKTİSADİ İŞBİRLİĞİNİN BAYRAMINI KUTLUYORUZ'

Azerbaycan Enerji Bakanı Natig Aliyev de konuşmasında sadece Petkim'in 50'nci yaşını değil, Türkiye ile Azerbaycan arasındaki stratejik iktisadi işbirliğinin bayramını kutladıklarını söyledi. Bu işbirliğinin Azerbaycan'ın bağımsızlığını kazanmasından hemen sonra 1994 yılında başladığını hatırlatan Aliyev, "O yıl ölümsüz önderimiz Haydar Aliyev, Hazar Denizi'ndeki Azeri- Çırak- Güneşli yataklarından TPAO'ya pay vererek, çok büyük bir siyasi vizyonun fitilini ateşledi. Geçen 21 yılda, her yıl artan bir ivme ile çok önemli projelere imza attık. 'Asrın projesi' olarak adlandırılan Bakü-Tiflis-Ceyhan Petrol Boru Hattı, Bakü-Tiflis-Erzurum Doğalgaz Boru Hattı, Bakü-Tiflis-Kars Demiryolu Projesi, Petkim Yarımadası'na yapılan yatırım projeleri ve son olarak 17 Mart 2015 tarihinde temelini attığımız Trans Anadolu Doğalgaz Boru Hattı Projesi bu vizyonun önemli adımları olarak tarih sahnesinde yerini alıyor" dedi.

OTOMOBİL HEDİYE ETTİ

Petkim'in 50'nci kuruluş yıldönümü töreninde hoş bir sürpriz de yaşandı. SOCAR Başkanı Rövnag Abdullayev, Petkim'in kurulduğu günün tesadüfen kendisinin doğum günü olduğunu söyledi. Bu sözlerinin ardından uzun süre alkış alan Abdullayev, 'Fikrimce Öneri Sistemi'ne 5 bininci öneriyi veren Petkim çalışanı Emrah Yörük'e sürpriz yaparak son model Renault Clio otomobil hediye etti.