İzmir Emniyeti Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü ekipleri, bir güvenlik firmasının mensuplarının, haksız menfaat sağladığı ve işyerlerini ele geçirmeye çalıştığı yönündeki şikayet üzerine takip başlattı. Bilal K. ve Bülent K. kardeşlerin elebaşılığını yaptığı ileri sürülen grubu yaklaşık 5 ay izleyen polis, Kasım 2008’de operasyon düzenledi. 'Kapan' adı verilen operasyonda, iki kardeş ile aralarında emekli polisin de bulunduğu 13 kişi gözaltına alındı, 8 tabanca ele geçirildi. Adliyeye sevk edilen şüphelilerden Bilal K., Mehmet K. ve Kadir K. tutuklanırken, 10 kişi tutuksuz yargılanmak üzere serbest bırakıldı.

Olayı soruşturan Özel Yetkili Cumhuriyet Savcısı tarafından hazırlanan iddianamede, şebeke üyelerinin kurdukları firma vasıtasıyla, güvenliği sağlama amacıyla Pirinç Center adlı iş merkeziyle anlaştıkları, kamera sistemiyle büroları izledikleri, mülk sahiplerini ve çevredeki esnafı tehdit ettikleri, iş merkezini ele geçirmeye çalıştıkları, merkezdeki bir büroda bazı işyeri sahiplerine ve dışarıdan getirdikleri kişilere de işkence yaptıkları belirtildi. İddianamede ayrıca, şebeke üyelerinin haksız menfaat sağladıkları, güvenlik firmasına çalışmak için giren personele de boş senet imzalattıkları kaydedildi. İzmir 10'uncu Ağır Ceza Mahkemesi'nde yapılan yargılama sırasında tutuklu sanıklar tahliye edildi.

Davanın son duruşmasına, tutuksuz sanıklar Ali Mahir Y., Mehmet K., avukatlar Sevgi Tucu ve Birol Keskin ile mağdurlar Sıdıka Canan Birsel, Süleyman Enis Pirinçoğlu ile iş merkezindeki bir firma adına avukat Haluk İsmet Köymen katıldı. Tutuksuz sanıklar üzerlerine atılı suçlamaları kabul etmezken, sanık avukatları da müvekkillerinin beraatlerini talep etti.

CEZA YAĞDI


Mahkeme heyeti, çete yöneticisi olduğu suçlamasıyla yargılanan Bilal K.'ya 69 yıl 5 ay, kardeşi Bülent K.'ya 67 yıl 5 ay, Şirzat K.'ya 27 yıl 2 ay, Kadir K.'ya 22.5 yıl, Cüneyt Fındık ve Sümer D.'ye 21 yıl 3 ay, Nihat Ç.'ye 21 yıl 15 gün, Atakan U.'ya 15.5 yıl, Levent Ç.'ye 13 yıl, diğer dört sanığa 1 yıl 3 ay ile 2.5 yıl arasında değişen hapis cezaları verdi. Heyet ayrıca, tutuksuz sanıklar Bilal K., Bülent K., Kadir K., Atakan U., Şirzat U., Cüneyt F. ve Nihat Ç. hakkında tutuklama ve yakalama kararı çıkardı.