Prens Andrew'un da güvertesinde savaştığı İngiliz uçak gemisi HMS Invincible (Yenilmez), İzmir'de parçalanacak. HMS Invincible uçak gemisi, denize indirildiği 3 Mayıs 1977'den kızağa çekildiği 2005'e kadar İngiltere Kraliyet Donanması'nın gözbebeği oldu. Arjantin'in 1982'de Falkland Adaları'nı işgal etmesi üzerine Atlas Okyanusu'ndaki savaşta yer aldı. Prens Andrew, bu savaşta helikopter pilotu olarak Invincible'ın güvertesini kullandı. Gemi, 1993'ten 1995'e kadar, eski Yugoslavya'nın hava sahasına ilişkin operasyonda yer aldı. 1998-99 arasında Irak'ın güneyindeki önemli bir tatbikatta başroldeydi. Son olarak da 1999'da yeniden Adriyatik'e demir atarak bu kez savaşta, jetlerin pistinden havalanmasına izin verdi. Ancak 3 Ağustos 2005'te 33 yıllık savaş gemisinin artık kullanılmayacağı açıklandı. Martta açılan ihaleyle geminin parçalanmasına karar verildi.


Çinli şirketle yarıştı


Toplam 17 bin ton ağırlığında, 210 metre uzunluğunda olan ve 9 jet ile 12 helikopteri taşıyabilen HMS Invincible için açılan ihalede kıran kırana savaş başladı. Gemiyi görmek isteyenler 29 Kasım-10 Aralık arasında limana giderek incelemelerini yaptı. Önce Çinli bir işadamı demirlerden okul yaptıracağını söyleyerek İngiltere Savunma Bakanlığı'na tam 5 milyon sterlin önerdi. Ancak 5 Ocak'ta sona eren ihalede ipi göğüsleyen merkezi İzmir'in Aliağa ilçesindeki Leyal firması oldu. HMS Invincible'ın söküm işlemi mart ayında, İngiliz sularından ayrılmasının ardından başlayacak. Nisan ayı sonlarında İzmir'e gelmesi beklenen geminin demirlerinin parçalanması, elektronik aksamının sökülmesi dahil sökümü en az 8 ayı alacak.


'Türkiye için büyük bir başarı'


Leyal şirketinin Genel Müdürü Vasil Ayvatoğlu, ihale için başvuran 15 şirket arasında son ikiye kendilerinin ve de bir İngiliz şirketinin kaldığını söyledi. "İngiltere'nin kendi ülkesiyle ilgili bir ihaleyi bize vermesi Türkiye için de büyük başarı" dedi. Ayvatoğlu, ihaleyi ne kadara aldıklarını ise "Sırlarımızı vermek ticari değil" diyerek açıklamayı reddetti.