Gülçin Karaegemen- Konak Milli Eğitim İlçe Müdürlüğü, Acil Ambulans Hekimliği ve Ege Çağdaş Eğitim Vakfı'nın (EÇEV) düzenlediği 'Çocuk İhlali ve İstismarına Farkındalık Eğitimi' ilk defa gerçekleştirildi. Toplantıda konuşan EÇEV Yönetim Kurulu Başkanı Berrin Ertürk, çocuk istismarının önemini vurguladı. Ertürk, "Çoğu anne ve baba çocuklarının istismar edildiklerinin farkında değiller. Farkında olmanın önemine inandığımız için bu konuda ortak bir çalışma başlattık. Bizim görevimiz projenin eğitim ayağını oluşturmak. Konak ilçesinde bulunan ortaöğretim ve ilköğretim okullarında görev yapan rehber ögretmenlere yönelik çocuk ihmali ve istismarı konusunda farkındalık seminerleri vereceğiz. İstismar kapsamına giren hareketlerin eğitimcilerce daha fazla tanınmasını sağlamayı hedefliyoruz" dedi.

Yara ve yanık izlerine dikkat

Ege Üniversitesi  Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Sosyal Pediatri Bilim Dalı Doktoru Feyza Koç ise, çocuk istismarı konusunda şunları söyledi: "Çocuk istismarı hiçbir toplumda kabul edilebilen birşey değildir. İstismarı arttıran risk faktörleri vardır. Anne ve babanın ruhsal sorunları varsa, aile içi çatışmalar varsa ya da anne veya babanın kendi çocukluklarında istismar ile karşı karşıya gelmeleri bu risk fakörlerinden bazılarıdır. Çocuğun vücudunda oluşan yara ve yanık izleri kesinlikle istismar olarak değerlendirilmelidir."

Büyüme geriliğinin çocuk istismarında çok önemli olduğunu söyleyen Koç, "Yaşına göre küçük ve zayıf çocukların istismar açısından araştırılması gerekmektedir. Bu çocuklar üzerinde ihmal olabilir. Aileleri tarafından iyi beslenmeyen yada fiziksel istismara uğrayıp gelişememe durumları olabilir. Çocuklarda görülen diş kaybı ve dudak mukozasında görülen yırtıklar da kronik istismar bulgusudur. Bu durumdaki çocuklarla karşılaşıldığında kurum ve kuruluşlara bildirmenin önem taşıdığını unutmayalım" dedi.