Aykut Polatlı-Dizinin konusu 'Roman' dernek ve federasyonları adına açıklama yapan İzmir Roman Müzisyenler Derneği Başkanı Reşat Gürşen, dizinin Roman vatandaşları Türkiye'ye yanlış tanıttığını söyledi. Dizinin Roman vatandaşlar olarak Türk halkına yansıttığı hal ve dilin aşağılayıcı olduğunu söyleyen Gürşen, 'Romanlarla ilgili bir dizi yapılmak isteniyorsa yapılsın, ama bu Romanların sorunlarına da değinsin' talebinde bulundu.

Romanların dizilerde hep bir güldürü malzemesi olarak kullanıldığını ama güldürü dışında Romanların birçok sorunun olduğunu belirten Gürşen 'Bunlara değinen dizi yok' diyerek şunları ekledi: 'Romanlara insanlar hep önyargılı davranıyor ve bizi dışlıyorlar. Romanların sağlık, barınma, iş ve eğitimde birçok eksiklikleri oluyor. Bizde de tüm insanlarda olduğu gibi kötü davranışlar gösteren, yollara sapan insanlar olabilir. Bunun en büyük sebebi ise az önce söylediğim iş, eğitim, barınma sorunlarından kaynaklanıyor. Bu sorunlar minumum hale getirilirse insanlar neden suça bulaşsın.'

Önyargılı yaklaşım

Dizinin önyargıları beslediğini de sözlerini ekleyen Gürşen, 'İlk 10 dakika seyrettim zaten. 10 dakikadan sonra RTÜK'e yazı yazmaya başladım. Dizinin her noktasında çingene kelimesi geçiyor. Hal ve hareketlerle romanlar karalanıyor' dedi ve ekledi: 'Biz federasyonlar ve dernekler olarak karar alıp imza kampanyası başlatacağız. 11 Kasım'da dizinin yeni bölümünü yayınlatmayacağız. Yönetmenin gelip basın yoluyla tüm roman camiasından özür dilemedikçe ve romanların yaşadığı sıkıntılardan söz eden daha gerçekçi bir senaryo yazmadıkça dizinin yayınlanmasına izin vermeyeceğiz' diye konuştu.


Petek Dinçöz oynuyor

Roman Havası'nın yapımcılığını Cennet Mahallesi ve Görgüsüzler ile aynı şirket Erler film yapıyor. Proje tasarımını Türker İnanoğlu, yönetmenliğini Hakan Arslan, senaryosunu Fethi Kantarcı, Barkın Şenüren ve Saygın Delibaş yapıyor. Dizinin başrol oyuncuları arasında Oya Başar, Levent Ülgen, Günay Karacaoğlu, Petek Dinçöz yer alıyor.

Romanlar yanlış anlatılıyor

Cennet mahallesi, Görgüsüzler ve Roman Havası. Hepsi aynı. Bu diziler kafalardaki önyargılar neyse onu olduğu gibi inşa ederek yaygınlaştırıp yeniden üretiyor. Paraya tapan, kavgacı, dengesiz Romanlar. Bu dizileri yapanlar mahallede şive çalışması, folklor araştırması yapmıyor. Romanları tanımak için çalışmıyor. Senaryoları bile yeniden yazmaya tenezzül etmiyor. Madem Romanlar ilgili bir şey yapılması isteniyorsa sadece güzelleme yapılmasına da gerek yok eleştirel de bakılabilir ama en azından bir tanınmalı. Romanların yoksulluğu anlatılacaksa dertleri dinlenmeli. Evleri yıkılan, işsiz Romanlar araştırılmalı. Unutulmamalı ki bu insanlar evleri yıkılınca göbek atmıyor.