Aykut Polatlı-Romanlar ilk kez Meclis'e bir vekil gönderdi. Roman Özcan Purçu, CHP'nin ve Türkiye'nin ilk milletvekili olarak İzmir'den Meclis'e girdi. Bir Roman milletvekilinin Meclis'te olmasını önemli bulan ancak birikmiş sorunların bir milletvekilinin çabasıyla çözülemeyeceğini belirten Roman STK temsilcileri gazetemize konu ile ilgili değerlendirmelerde bulundu. Masaya vuran bir vekil istediklerini dile getiren temsilciler, başta CHP Lideri Kılıçdaroğlu olmak üzere tüm siyasilerden Romanların sorunlarını çözmelerini bekliyor.

Roman vatandaşların yaşadığı eğitim, işsizlik, ötekileştirme gibi başlıca sorunların çözümü için Meclis'te ilk kez selerini duyurma olanağı bulan İzmirli Romanlar heyecanlı. Heyecanlı çünkü CHP İzmir Milletvekili Özcan Purçu'ya ve CHP Lideri Kemal Kılıçdaroğlu'na güveniyor. 'Biz oyumuzu verdik, sözümüzü tuttuk' diyen Roman dernek temsilcileri, yüzyıllardır birikmiş sorunlarını tek başına bir milletvekilinin çözmesinin mümkün olmadığını belirterek, sorunların bir devlet ve hükümet politikası olarak ele alınmasını istiyor.

AKP hükümetlerince gerçekleştirilen Roman açılımını olumlu ancak yeterli bulmadıklarını belirten Roman sivil toplum örgütlerinin temsilcilerinin birçok önerisi var.

İzmir Romanlar Yardımlaşma Derneği Başkanı Abdullah Cıstır, 'Bize sembolik bir pozitif ayrımcılık yapıldığını düşünüyorum milletvekilliği konusunda. Ama bunun bir sosyal politikaya dönmesi gerekiyor. Hem AKP'li hem de CHP'li belediyelerde yoğun Roman nüfusu yaşıyor. Sosyal politikaların yerelleştirilmesine dahil etme süreci geliştirilmeli" dedi.

'Biz sözümüzü tuttuk; sıra Kılıçdaroğlu'nda'

'Masaya vuracak bir vekil istiyoruz. Ancak Özcan Bey, tek başına Romanların yüzyıllık birikmiş sorunlarını çözemez. Özcan Bey, Roman kanaat önderleri ve sivil toplum kuruluşlarıyla hareket etmeli. Katalizör olmalı ki onu orada şamar oğlanı yapmasınlar' diyen İzmir Romanlar Yardımlaşma Derneği Başkanı Abdullah Cıstır, 'Özcan Bey, Meclis'te tüm vekillere 'Roman mahallelerinden oy aldınız. Bizim yoksulluğumuzu ve yoksunluğumuzu görmezden gelmeyin, partilerüstü destek verin' demeli her şeyden önce. Roman derneklerine de 'Önerge veriyorum; verdiğim önergeye kim destek veriyor vermiyor, gelin görün' desin. Biz de ona tam destek verelim' diye konuştu.

CHP Lideri Kılıçdaroğlu'na da seslenen Cıstır, 'Sayın Kılıçdaroğlu oyumuzu istedi, söz verdi. Biz sözümüzü tuttuk, oyumuzu verdik. Şimdi bir tane vekil çıkmasını sembolikleştirmeyin lütfen. Eşgüdümlü politikaların devreye sokulması lazım. Yeni hükümeti kim kurarsa kursun, artık etnik kimliklerin ya da toplumların taleplerini de yok saymamalı. Romanlar adına özel politikalar bekliyoruz. CHP'nin de politikaya dönüştürmesini bekliyoruz. İktidarda ya da muhalefette olsun fark etmez.' dedi.

'Her türlü desteğe hazırız'

İzmir Roman Hakları Merkezi Başkanı Gökmen Dunar da, Roman toplumunun sorunlarının çözülmesi için sosyal ve politik önlemlere ihtiyaç olduğunu belirtiyor.

Meclis'teki ilk temsilcileri olan CHP İzmir Milletvekili Özcan Purçu'dan sorunlarının çözümü için mücadele etmesini istediklerini belirten Dunar, 'Özcan Beyden taleplerimiz belli. İzmir'de bize karşı mevcut bazı yasal kurumların ayrımcılıkları var. Bu saatten sonra halkın içine girip bizleri dinlemesine gerek yok. Konulara zaten vakıf. Parlamentoda bizim yaşadığımız sorunları gündeme getirmesi ve komisyonlarda dile getirmesi lazım. Hükümet gerekli yasaları az da olsa faaliyete soktu. 1934 kanunları kaldırıldı. Parlamento başta olmak üzere sorunlarımızı anlatıp bize olan bakış açısının değişmesi için mücadele etmeli" şeklinde konuştu. Açıklamalarını, "Bizleri dışlama, hor görme var. Bunun önüne geçilmeli. Özcan Bey de tarihimizde ilk kez vekil çıktı. Eğitim ve işsizlik olmak üzere sorunlarımız çok. Kendimizi ifade edemiyoruz. Sorunlarımızın çözümü ve bize yönelik toplumsal bakış açısının değişmesi için hep birlikte hareket etmeye ihtiyacımız var' şeklinde sürdüren Gökmen Dunar, Meclis'teki temsilcilerine her türlü desteği vermeye hazır olduklarını sözlerine ekledi.