İzmir Şehit Aileleri İnsan Hakları ve Yardımlaşma Derneği Başkanı Yavuz Alphan ve İkinci Başkan Yusuf Demir, dernek binasında şehit ailelerinin katılımıyla düzenledikleri basın toplantısında, çözüm sürecindeki gelişmelerden duydukları endişeleri dile getirdi. Demir, barış ve huzurun sağlanmasına itirazlarının olmadığını, ancak Abdullah Öcalan’ın affedilmesi, özerk yönetim ve Cumhuriyetin temel niteliklerinden taviz verilmesi durumunda eylemlere başlayacaklarını belirtti. Demir, “Bu üç çekincemizden birisi ihlal edildiği taktirde eyleme geçeceğiz. Kaygılarımızı dikkate almayan parti binalarına siyah çelenk koyma, yürüyüş yapma ve madalyalarımızı iade etme, sivil toplum kuruluşları, siyasi partiler ve halkla miting düzenleme gibi eylemlerimiz olacak” dedi.

“BİZİ ÜZMEYİN, SOKAĞA DÖKMEYİN”

Dernek Başkanı Yavuz Alphan, kendisinin, ablası ve ağabeyinin birer çocuğunu şehit verdiğini, torununun askere gitmek üzere olduğunu belirterek, “Şehit aileleri çocuklarını bu vatan için şehit verdi. Verdi de ne oldu? Devlet, Öcalan için idam kararı verdiğinde 'yargı gereğini yaptı’ demiştim. Sonra, 'TBMM’den korkuyorum idam yasasını onaylamayacaklar’ dedim ve gelişmeler sonrasında 'Öcalan milletvekili olacak meclise girecek, başbakan olup bizi idare edecek’ dedim. Şimdi bakıyorum parça parça o yöne doğru eğilim var. Şehit babası ve dernek başkanı olarak bu işin o duruma gitmesini kabul edemeyiz. Öcalan’ın affedilmesini, ev hapsine çıkarılmasını istiyorlar. Biz de kan akmasın diyoruz. Kan dururken de sakın ama sakın Öcalan’ı çıkarmasınlar. Ama bakıyorum her geçen gün durum o yöne doğru gidiyor. İnşallah olmaz, bizleri üzmezler, bizleri sokağa dökmezler. Biz bugün burada fazla ileri gitmeden uyarıda bulunduk. Eğer dikkate alınmazsa 81 ili sokağa dökeriz” diye konuştu.

Derneğin eski Başkanı Nurettin Yeşilbağ, “Biz kan davası peşinde değiliz, ancak Başbakan’ın, Başbakan Yardımcısı Beşir Atalay’ın ve MİT Müsteşarı’nın PKK yandaşları ile pazarlık yapmasından rahatsızız. Bu pazarlıklar ne derece anayasaya uygun. Güvensizliğimiz bundan” dedi.

ÖCALAN HAKKINDA SUÇ DUYURUSU

Yavuz Alphan, Şehit Aileleri Derneği’nin İzmirli iki üyesinin, Avukat Çiller Savaşan aracılığıyla İstanbul Cumhuriyet Savcılığı’na Abdullah Öcalan hakkında suç duyurusunda bulunduğunu da açıkladı. Alphan, “Öcalan, 1999 yılından bu yana cezaevinde örgütü idare ediyor, operasyon kararı veriyor. 1999 yılından sonra şehit olanların katili Öcalan’dır, sorumlusu odur. Bunun için suç duyusunda bulunduk. Dava açıldığında müdahil olacağız. Türkiye’deki tüm şehit dernekleri destek verecek” dedi.