Mehmet Akif Çakmak- Şehit yakınları ve gaziler için çıkarılması planlanan yasa tasarı paketine değinen İzmirliler'in ve şehit ailelerinin "Yavuz amcası",  İzmir Şehit Aileleri Derneği Başkanı Yavuz Alphan, tasarıyı yetersiz bulduklarını belirtti. Öncelikli isteklerinin şehit kardeşleri ve şehit çocuklarına 2. iş hakkı olduğunu dile getiren Yavuz Alphan, yasanın genişletilmesini istediklerini ifade etti. Gündeme gelen yasa teklifinin çıkarılması için 2009 yılından beri uğraş verdiklerini söyleyen Alphan, İzmir'in bir haftada ikinci şehidini verdiğini ve şehit ailelerine sahip çıkılmasını istediğini dile getirdi. Alphan, Başbakan'ın '20 maddelik şehitlik yasasıyla ilgili değişikliğe gidiyoruz' diye duyurduğu maddelerden 10'unun zaten var olduğunu söyledi.

 
Vatan haini değiliz


Kendisinin 2009 yılından beri bu işle uğraştığını ve diğer illerdeki dernekleri de kendilerinin ayaklandırdığını söyleyen İzmir Şehit Aileleri Derneği Başkanı Yavuz Alphan, "Cumhurbaşkanımız ve Başbakanımız da dahil olmak üzere, tam 14 kişiye dosya verdik. Bizim gayemiz bu vatan için canlarını, kanlarını veren şehitlerimizin çocuklarına, eşlerine, annelerine, babalarına ve kardeşlerine sahip çıkmak. Başbakanımızın açıklamalarında dağ fare doğurdu, açıklanan 10 madde zaten var olan maddeler. Başbakanımızı yanıltmışlar, örneğin şehit aileleri 10 sene kira vermeden bir evde oturur ve devlet karşılar, bu yeni tasarıda da var. Biz özellikle şehit kardeşleri ve şehit çocuklarına 2. iş hakkının tanınmasını istiyoruz. Hükümetimizden, devletimizden anlayış bekliyoruz, bizler vatanını, bayrağını, ezanını seven insanlarız. Vatan haini değiliz, vatan hainlerine yapılanın 10'da 1'i bizlere yapılsın istiyoruz" şeklinde konuştu.


Yasa genişletilsin istiyoruz


Yeni yasanın özellikle sivilleri kapsadığını ve şehit yakınları için çok fazla yenilik getirilmediğini dile getiren Alphan, "Yeni yasa tasarısı ile birlikte izne giden öğrenci çocuğun teröristler tarafından öldürülmesi de şehit kapsamına alınıyor, bunlar çok doğru şeyler, çıkması çok doğru olur. Yasanın genişletilmesini istiyoruz, askerdeyken kurşun yiyen ile trafik kazasında ölen aynı kefeye koyulmuyor. Kurşun yiyene madalya verilsin ama askerde başka nedenlerden ölenler de aynı haklardan yararlansın. Ayrıca şehit yakınları olarak dul ve yetim maaşı almak istemiyoruz, biz şehit maaşı istiyoruz. Bizim çocuğumuz şehit ise bize şehit maaşı ödensin" ifadelerini kullandı.


Bunalıma girdim


Yasanın çıkması için öncü olduklarını ve Başbakanın açıklamaları ile birlikte birçok yerden telefon aldıklarını söyleyen Alphan, "Akşamları telefonumu kapatmak zorunda kalıyorum, arayanlar o kadar çok ki bunalıma girdim. Bazı noktalar tam net değil, yasa çıkmadan komisyonda görüşüldüğü sırada taleplerimizin dikkate alındığını görmek istiyoruz. Gazilerimiz, şehit yakınlarımız bizi arayıp "Yavuz amca ne oldu şimdi? " diye soruyorlar. Çünkü 2009 yılından beri yasanın çıkması için uğraşıyoruz" dedi.

 
Lafa gelince mangalda kül bırakmıyorlar

İzmir'in kozmopolit bir yapıya büründüğüne dikkat çeken Yavuz Alphan, "Biz istiyoruz ki bir dernek binamız olsun, çocuklarımıza burs verilsin. Hiç maaş alamayan fakir ailelere yardımcı olalım. Lafa gelince mangalda kül bırakmıyorlar ama kapımızı da kimse çalmıyor" dedi. Belediyelerin işe alımlarda şehit yakınlarını da gözardı etmemesi gerektiğini düşündüklerini ifade eden Alphan, "Biz istiyoruz ki belediye işe 50 kişi alıyorsa, 1 tanesi de şehit ailelerinden olsun. Belediyelerimize şehir dışından gelenler işe giriyor, İzmir'de doğup büyüyenler belediyelerde iş bulamıyor. Ayrıca parklara şehit isimlerinin verilmesi isteğimizi de buradan bir kere daha tekrarlıyorum" şeklinde konuştu.

Yeni şehit yasası neleri içeriyor?

Toplu taşıma ücretlerinden ücretsiz yararlanmak için artık Sosyal Güvenlik Şartı aranmayacak. Terörle mücadele kanunu kapsamındaki er ve erbaşların da faizsiz konut kredisinden faydalanacak. 2008 yılı harp malüllerine de faizsiz kredi imkanı sağlanacak. Bakım desteğini bir asgari ücret tutarını iki asgari ücret tutarına çıkartılacak. Terör olaylarında yaralanan kişilerin tedavileri katılım payı alınmadan yapılacak. Özel Harekat ve operasyon tazminatının süresini 24 aya çıkartılacak. Maluliyeti sürekli olanlar malullük derecelerini değiştirebilecekler. Terör olayları sebebiyle göreve gidiş ve dönüş kapsamında kaza geçirenleri de kapsama alıyorlar. Tutukluların sevkinde yaşanan olaylarda hayatını kaybedenler de düzenleme kapsamına alınıyor. Terör eylemlerinde hayatını kaybeden sivilleri de şehit kategorisine alınıyor. Hayatını kaybedenlerin ailelerine ya da malul olan sivillere aylık bağlanacak. Örneğin Batman'da şehit edilen Mizgin Doruk, artık kanunen de şehit sayılacak.

Şehitlerin yakınlarından ailelerinden birine istihdam hakkı tanınıyordu. İstihdam hakkı ikiye çıkartılıyor. Anne babaya ödenen maaşta malullük ve muhtaçlık şartı aranıyordu. Bu şartı kaldırılarak muhtaçlık belgesi istenmeyecektir.