Ali Budak- Mustafa Kemal Sahil Bulvarı'nda Mithatpaşa Parkı'nın yenilenmesi ve üst yapıya rekreasyon alanı oluşturulması kapsamında yer altına alınan yol inşaatı için bin 500 adet fore kazık çakılmıştı. Büyükşehir'in İzmirdeniz-Kıyı Tasarım Projesi kapsamında, ortaya çıkacak 71 bin 500 metrekarelik alanın adının ise 15 Temmuz Demokrasi Şehitleri Meydanı olacağı belirtilmişti. Mithatpaşa Altgeçidi 15 Aralık'ta açılınca gözler meydanın açılacağı tarihe çevrilmişti. Belediye yetkilileri, meydanda çalışmalar devam ettiği için can ve mal güvenliğini sağlamak adına UKOME kararıyla bisiklet ve yaya yolu kullanımına kapatıldığı belirtildi.
 

Meydan, 9 Eylül'e yetiştirilmeye çalışılıyor


15 Temmuz Demokrasi Şehitleri Meydanı'ndaki çalışmaların devam ettiğini söyleyen İzmir Büyükşehir Belediyesi Yapı İşleri Daire Başkanlığı yetkilileri, 'Çalışmalar devam ediyor. Daha meydan kaplamaları ve hafriyat çalışmaları yapılacak. Zaten şu an için bisiklet ve yaya geçişi UKOME kararıyla iptal edildi. Bu karar ise meydandaki çalışmalar nedeniyle vatandaşların can ve mal güvenliğini sağlamak adına alındı. Şu an için çalışmalar devam ettiği müddetçe için de geçişler de ol(a)mayacak. Şantiye sahası içerisinde can ve mal güvenliğini tehdit etmeyecek şekilde yaya ve bisiklet geçişinin en kısa zamanda yapılması için de var gücümüzle çalışıyoruz. Ancak bu yakın zamanda olamayacak. Çünkü hala şantiye sahası içerisinde yer alıyor. İşin süresinin bitiş tarihi daha ileride olmasına rağmen meydanın açılışını 9 Eylül'e yetiştirmek için var gücümüzle çalışıyoruz. Bu tabii ki koyduğumuz hedef. Bu tarihte biterse de erken bitirmiş olacağız' diye konuştu.
 

Meydan ile İzmirliler denizle bütünleşecek


15 Temmuz Demokrasi Şehitleri Meydanı, alt geçidin üzerinde kentlilerin kesintisiz olarak denize ulaşabileceği, içerisinde dinlenme ve çocuk oyun alanlarının olduğu farklı tasarım ve peyzajıyla dikkat çekecek. Yoğun yapılaşmanın ve trafiğin bulunduğu alan, İzmirDeniz projesi kapsamında yapılan düzenlemeyle İzmirlilerin denizle bütünleşeceği, kent içinde nefes alacağı bir alana dönüştürülecek. Alt geçidin üstünde 71 bin 500 metrekarelik alanda oluşturulacak yeni kent meydanı, İzmirlileri 1200 metrekarelik sahil şeridi ile buluşturacak. Ayrıca yeni düzenleme sayesinde, Mithatpaşa Parkı'nın kara tarafında kalan tarihi doku da daha görünür ve algılanır hale gelecek. Meydanda, sanatçı Günnur Özsoy'un anıt heykel çalışması da yer alacak. Anıt, birlik ve beraberliği, İzmirlilerin demokrasiye inancını anlatacak. Mithatpaşa Endüstri Meslek Lisesi ve Hamidiye Cami önünde kentlilerin kesintisiz olarak denize ulaşacağı yeni meydan projesinde çocuk oyun alanı, sahne olarak kullanılabilecek gösteri alanı, su oyun alanı, dinlenme alanları, bisiklet ve yaya yolları, özel tasarlanmış kentsel donatılar, otomatik tuvaletler ve etkinlik alanları yer alacak. Meydandan tramvay da geçecek. İmar planı sürecinin tamamlanmasının ardından planlanan ikinci etapta ise deniz ulaşımını güçlendirmek amacıyla kıyıda vapur iskelesi ve tekne yanaşma yeri de yapılacak.