Selçuk Belediyesi tarafından işletilen müze ve Ören yerlerinde belediyeye ait otoparklardan elde edilen gelirlerin kayıtlara geçirilmemesi üzerine Selçuk Cumhuriyet Başsavcılığı soruşturma başlattı. Polisin yürüttüğü soruşturma kapsamında adresleri belirlenen 11 şüpheli gözaltına alındı. Gözaltına alınan aralarında belediye çalışanlarının da bulunduğu 11 kişi Selçuk Emniyet Müdürlüğü'ne götürüldü.

Alınan bilgiye göre operasyonla ilgili bilgi açıklama yapan Belediye Başkanı Zeynel Bakıcı, eski Belediye Başkanı H. Vefa Ülgür'in, 31 Mart 2014 tarihinde yani yapılan yerel seçimlerde başkanlığı kaybetmesine rağmen başkan gibi Savcılığa şikayette bulunduğunu öne sürdü. Soruşturmanın bu kapsamda yapıldığını belirten Bakıcı, toplanan paraların idareye tesliminde sorunlar olduğunu, alınan para ile teslimatı yapılan paralar arasında ciddi farklar tespit edildiğini kaydetti.

Süreci yakından takip ettiğini belirten Bakıcı, belediye personelinin mesai sonrasında evlerinden alındığını ifade etti. Bakıcı, "Emniyet müdürümüzden bilgi aldım. Onlar gerekli işlemleri yapıyorlar. Şu anda iş soruşturma aşamasında. Halen süreç devam ediyor. Belediyeden 7 kişi olduğunu biliyorum. Kayıp paranın miktarı 1 milyon 200 bin lira civarında."

11 kişi ifade veriyor

İzmir'in Selçuk Belediyesi'ne yönelik operasyonda gözaltına alınan 11 kişi, emniyetteki işlemlerinin ardından adliyeye sevk edildi. Şüphelilerin savcılıkta ifade verme işlemi sürerken şikayeti yapan Selçuk eski Belediye Başkanı Vefa Ülgür, “Hırsıza ortak olunmaz. Burada yaşanan duruma göz yummam mümkün değildi. Ortada bir zimmet suçu var.” dedi. Ülgür, seçimden bir gün sonra suç duyurusunda bulunması konusunda ise, “Mazbatayı alana kadar başkan benim.” diye konuştu.

Efes antik kenti, İsa Bey Camisi, Meryem Ana Evi gibi birçok antik ve tarihî merkeze evsahipliği yapan Selçuk’ta, müze ve ören yerlerinden elde edilen otopark gelirinin kayıtlara geçirilmediği iddiasıyla operasyon düzenlendi. İzmir İl Emniyet Müdürlüğü Mali Şube Müdürlüğü ve Selçuk İlçe Emniyet Müdürlüğü ekiplerince düzenlenen operasyonda, aralarında AK Parti'li belediyenin yedi çalışanının da bulunduğu 11 kişi gözaltına alındı. Dün akşam düzenlenen operasyon kapsamında, müze ve ören yerlerinde bulunan otoparklardan toplanan paraların 1 milyon 200 bin TL’sinin kayıtlara geçmediği ileri sürülmüştü. Şikayeti yapan CHP’li Ülgür, “Yaptığımız iç denetimde bu durum ortaya çıktı. Belediye olarak rutin denetimlerde meseleyle karşılaşmıştık. Ardından suç duyurusunda bulundum. Kimin ne kadar kusuru varsa savcılık gerekeni yapacaktır. Yolsuzluğa göz yummam mümkün değildir. Hırsıza ortak olmam. Burada zimmete para geçirme suçu var. Toplanan paraların kayıtlara girmediği bellidir. Affedilecek bir durum yok.” dedi.

Vefa Ülgür, seçimden bir gün sonra suç duyurusunda bulunduğu eleştirisini ise şöyle cevapladı: “Biz tespiti yaptıktan sonra hemen başvuruyu yapmadık. Ayın 30’unda tespit ettik, 31’inde başvuru mu yaptık? Sonuçta bunun bir süreci, bir değerlendirmesi var. Pat diye her şeyin kararını alamazsınız. Ayrıca seçimden bir gün sonra şikayet etmiş olabilirim. Burada mazbata alana kadar başkan benim. O koltukta başkan olarak oturuyordum, gereğini de yaptım. Ne yazık ki birileri bu işte benim sorumluluğum olduğunu ifade etmeye çalışıyor. Her şey ortadadır. Mevcut belediye başkanı, hukuk işlerindeki evrakları açıp bakabilir.” diye konuştu.