İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, Selçuk ve bölge çiftçisini kalkındırmak, dünyaya açılmasını sağlamak amacıyla kurulan Selçuk Deppo Efes'in kapasitesinin artırılması ve tesise paketleme ünitesinin kazandırılması için bölgedeki üretici ve tüccarlarla bir araya geldi. Selçuk Tarımsal Sanayi Bölgesi'nde kurulan Deppo Efes'te gerçekleşen toplantıya Selçuk Belediye Başkanı Zeynel Bakıcı, eski Selçuk Belediye Başkanı Vefa Ülgür, oda başkanları, kooperatif yöneticileri, belediye bürokratları,  Selçuk sivil toplum örgütü temsilcileri, muhtarlar ve çok sayıda üretici katıldı.

 
Kooperatiflerle protokol yapılacak

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin "yerelde kalkınma" misyonu ile çalıştığını, önümüzdeki 4 yıllık süreçte de Yarımada, Bakırçay, Küçük Menderes ve Tahtalı havzalarında ilçe belediyeler ve kooperatiflerle birlikte çalışarak   kırsalı kalkındıracaklarını vurgulayarak destek istedi. İzmir Büyükşehir Belediyesi olarak şahıslara kaynak aktaramadıklarını, o yüzden kooperatiflerle işbirliği yaptıklarının altını çizen Başkan Kocaoğlu, "Kooperatiflerin güçlenmesi için İzmir Büyükşehir Belediyesi ile yapılacak  protokolle bir üst birlik kurmak istiyoruz. Bu üst birlik hem kontrol mekanizması görevini hem de yol göstericilik görevini üstlenecek" diye konuştu.

Geçtiğimiz yıl Selçuk Belediye Başkanı Vefa Ülgür ile Deppo Efes'in açılışını yaptıklarını hatırlatan Başkan Kocaoğlu, tesisin  küçük üreticinin malının pazarlama süresini uzatmak, kötü dönemde zararını azaltmak amacıyla kurulduğunu hatırlattı. Başkan Kocaoğlu, toplantıya katılanların tek tek görüşünü alarak soğuk hava deposunun kapasitesinin artırılması ve paketleme tesisi ihtiyacı olup olmadığı konusunda düşüncelerini dinledi.

 
Başkan Kocaoğlu'na teşekkür

Selçuk Belediye Başkanı Zeynel Bakıcı, Selçuklu üreticiler, çiftçiler, tüccarlar ve halk açısından çok önemli olan bu tesisi en yüksek katma değeri sağlayacak şekilde işletmek ve değerlendirmek istediklerini belirtti.

Tesisin açılmasına katkı koyan,  emek İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu'na teşekkür eden Bakıcı, "Bu ve buna benzer tesislerin Büyükşehir Belediyemizle birlikte Selçuk'ta gerçekleşeceğini biliyorum. Biz burasını yaklaşık Temmuz ayından bu yana işletmeye aldık. Elde ettiğimiz sonuçlar çok iyi. Bu iyi durumu çok daha iyi duruma getirmek için bir araya geldik" diye konuştu.

Selçuk Yaş Sebze -Meyve Kooperatifi Başkanı Kerim Özler, Selçuk'ta 100 bin tonun üzerinde ürün yetiştiğini belirterek, soğuk hava deposunun kapasitesinin artırılmasının çiftçiye getirisinin çok olacağını söyledi.

Selçuk Ticaret Odası Başkanı Koray Yolcu, pazarlamanın çok önemli olduğunu vurgulayarak tarımsal sanayi alanına yatırımcıyı çekecek teşvik uygulaması gerektiğinin altını çizdi.

Selçuk Ziraat Odası Başkanı İbrahim Erdallı, paketleme tesisinin hem üretici hem de tüccarlar için çok önemli olduğunu vurguladı.

Ülgür, "Tesisi kooperatif işletsin"

Selçuk eski Belediye Başkanı Vefa Ülgür ise kısa bir süre sonra yeni bir yasa çıkacağını ve buna göre tüm ürünlerin piyasa sunulmadan önce işletmeye girmek zorunda kalacağını hatırlatarak hem tesise soğuk hava deposu hem de meyve paketleme ünitesinin yapılması gerektiğini söyledi. Ülgür, kurulacak bir kooperatifle  tesisin işletilmesi gerektiğini vurguladı.

Ziraat Mühendisi Erdinç Topçu da Selçuk'un tarımda İzmir'in yüz akı olduğunu vurgulayarak, tesise sağlıklı ürün analiz laboratuvarı kurulmasının faydalı olacağını söyledi.

 
Katılımcı yönetim

Üreticilerin, tüccarların, meslek odaları temsilcilerinin görüşlerini tek tek dinleyen Başkan Kocaoğlu, katılımcı yönetimle kentti yönettiklerini hatırlatarak şöyle konuştu:

"Birlikte karar vermemiz çok önemli. Demokrasi en ideal yöntem ama  artık demokrasinin bir üst aşaması katılımcı demokrasi;  katılımcı yönetim.  Bizim yaptığımız iş katılımcı yönetime bir örnek. Selçuk'ta bir proje var.  Selçuk'taki projeyi bütün paydaşları ile beraber oturup tartışıyoruz. Sonunda bir karar vereceğiz. Buradan aldığımız bilgileri değerlendirecek optimum çözümü bulmaya çalışacağız. Burada birbirimize inanmak, güvenmek çok önemli. 11 yıldır arazide tarımla ilgili çalışıyorum. Üreticilerimizle aramızda bir güven ortamı oluştu. Ben İzmir'deki çiftçi, üretici arkadaşlara güveniyorum.  Onlar da bana güveniyor. Bu güveni sarsmadığımız,  bu güvene layık olduğumuz müddetçe altından kalkamayacağımız iş yok.  Selçuk ve İzmir Büyükşehir Belediyesi olarak sadece sizin, kentin ve ülkenin kalkınması için çalışacağız."

 
30 milyonluk yatırım

İzmir Büyükşehir Belediyesi ile Selçuk Belediyesi'nin 30 milyon liralık yatırımla  geçtiğimiz yıl hizmete açtığı tesis, sadece ilçeye değil, bölge tarımına da can suyu niteliğinde. Ege Bölgesi'nin en büyük paketleme ve soğuk hava deposunu içinde barındıran Selçuk Deppo Efes, 40 bin metrekare alan üzerinde Selçuk Tarımsal Sanayi Bölgesi'nde kuruldu. 14 bin metrekare kapalı alanı, 4 bin metrekare yükleme alanı, 5 bin 540 metrekare depo alanı bulunuyor. Tesiste, 1600 metrekare idari alan, 3 bin 600 metrekare meyve-sebze işleme holü, 4'ü sarartma özellikli 25 soğuk oda bulunuyor.