Selçuk genelinde sivrisinek, karasinek, hamamböceği, kemirgen (fare, sıçan), tahtakurusu, pire gibi halk sağlığını tehdit eden vektörlerle mücadelede Dünya Sağlık Örgütü onaylı ilaçlar kullanılıyor. Bu mücadele bu tür canlıların tamamen imhası değil; salgın hastalık ve insanların hayat koşullarına zarar vermeyecek şekilde kontrol altında tutulması amaçlanıyor.

Selçuk Belediyesi Çevre Koruma ve Kontrol Müdürlüğü ekipleri tarafından yürütülen sivrisinek ve karasinekle mücadele larva ve uçkun olmak üzere iki aşamada gerçekleşiyor. Sivrisinek ve larva mücadelesinin 12 ay boyunca hava koşullarına göre yapıldığını belirten Selçuk Belediye Başkanı Dr. Dahi Zeynel Bakıcı, sivrisineğin üremek için daha çok sulak alanlarda olduğunu, hava sıcaklığından bağlı olarak durgun suyun sıcaklığının da bu mücadelede önemli bir faktör oluşturduğuna dikkat çekti.

Başkan Bakıcı, konuyla şunları kaydetti: Belediye olarak; yıl boyunca kuyu, foseptikler, inşaat alanları, göletler, bataklıklar, dereler hayvan barınakları, terk edilmiş binalar, çöp konteynerleri, durgun su odakları, sulama havuzları, süs havuzları, sulama kanalları, mazgallar, rögarlar gibi alanlarda larvasit uygulaması gerçekleştiriyoruz.

Selçuk ve çevre halkının daha huzurlu bir yaz dönemi geçirmeleri için ilaçlama çalışmalarını devam ettirdiklerini belirten Başkan Bakıcı, "Bilindiği gibi Selçuk, içinde bulunduğu coğrafi konum itibariyle durgun su, bataklık ve sazlık alan açısından yoğun bir bölge. Selçuk'ta çiftçilik ve hayvancılıkla uğraşan kesimin çok olmasından dolayı potansiyel sivrisinek üreme alanları da yoğun olmaktadır. Bu kapsamda söz konusu bölgede sivrisinek üreme alanlarının yoğunluğundan ve fiziki koşullarının zorlayıcı olmasından dolayı ulaşım konusunda birtakım sıkıntılar yaşamaktayız. Ancak biz buna rağmen belediye olarak bu bölgelerin tespitini yaptık ve haritalandırdık. Bu sayede etkili bir larva mücadelesi sürdürmekteyiz" diye konuştu.

Vatandaşlara önemli uyarı

Bölge halkına; evde ve çevrede üreme alanı olabilecek en küçük su birikintisine dahi izin verilmemesi konusunda uyarılarda bulunan Başkan Bakıcı, bu kapsamda vatandaşların tarla ve bahçelerde su birikintisi oluşturabilecek çukurların doldurulması, bodrum katlarında su birikintisi olması durumunda mutlaka boşaltılması yönünde dikkatli olmaları konusunda önlem almalarını istedi.

Turizmciler bilgilendirildi

Diğer yandan konuyla ilgili Selçuk Pamucak Bölgesindeki turizmciler başta olmak üzere otel yetkilileri ve personeline bilgilendirme sunumu yapıldı. Selçuk Belediye Başkanı Dr. Dahi Zeynel Bakıcı'nın girişimleri ile Belediye Veteriner Hekimi Ersin Çakmak tarafından verilen sunumda bölgedeki turizmcilere haşerelere karşı etkin mücadele yöntemleri, sivrisinek ve karasinek oluşumunu önlemek için neler yapılması gerektiği ve alınması gereken önlemler anlatıldı.