Nihal Işık-İzmir İşçi Sağlığı ve Güvenliği Koordinasyonu, 'İşçi sağlığı ve güvenliği için en önemli risk örgütsüzlüktür' diyerek İzmir Barosu'nda basın açıklaması yaptı. Açıklamada, Atatürk Organize Sanayi Bölgesi'nde Billur Tuz, Menemen ilçesinde Savranoğlu Deri, Gaziemir ilçesinde Hugo Boss fabrikalarında çalışan işçilerin, sağlıklı çalışma koşulları ve insanca bir yaşam için sendikaya üye olduğu, örgütlenme ve sendikaya üye olma haklarını kullandıkları için işten atıldığı, Savranoğlu Deri işçilerinin 242 gündür, Billur Tuz işçilerinin ise 86 gündür direnişlerini sürdürdüğü vurgulandı.

Günde 18 saat çalıştırılıyorlar


İzmir İşçi Sağlığı ve Güvenliği Koordinasyonu adına açıklama yapan KESK dönem sözcüsü Ramiz Sağlam, bu işçilerle yüzyüze konuşma yaptıklarını, iş cinayetlerinin tedbir alınması durumunda önlenebileceğini söyledi. Sağlam, "Savranoğlu Deri'de deri tabakalama işi ağır ve tehlikeli olmasına rağmen kadınlar ve diğer işçiler günde 18 saat çalıştırılıyor. Bu işçilerin aynı zamanda periyodik sağlık kontrolleri de yapılmıyor. Deri de kullanılan birçok kimyasal maddede işçilerin korunması için önlem alınmıyor. İşçilerin birçoğunda yaygın akciğer hastalıkları tespit edilmiş" dedi.

Maddenin renginde tükürüyorlar


Kullanılan kimyasallardan dolayı işçilerin el ve vücutlarında asit yanıkları bulunduğunu söyleyen Sağlam, "Aynı nedenlerle genç erkekler çocuk sahibi olamıyor, çoğu astım tedavisi görüyor. İşçilerin günlerce işlem yaptıkları maddelerin renginde tükürmeleri çarpıcı bir biçimde gözlenmiş" diye konuştu. Sağlam sözlerine şöyle devam etti: "Billur Tuz ise taşeronlaşma ile gelen esnek çalışma, düşük ücret, uzun çalışma saatleri, sektörden kaynaklı işçi hastalığını etkileyin sorunlar yaşıyor. İşçi sınıfının örgütlenmesi önündeki engeller kaldırılmazsa, üretim sürecini kuralsızlaştıran tüm uygulamalara son verilmezse, taşeron sistemi yasaklanmazsa, iş cinayetleri son bulmayacak."

Toplantıya İzmir Barosu'ndan Halil Dönmez, TMMOB İl Koordinasyon Ferdan Çiftçi, Deri-İş İzmir Şube Başkanı Makum Alagöz, Tek-Gıda iş yöneticisi Gürsel Köse de katıldı.