Hassas bölge ilan edilen yerlerde açıkhavada müzik yayının tamamen yasaklanmasına, kapalı yerlerde ise müziğin saat 23.59'a kadar belli bir desibelde sürdürülmesi kararının turizme balta vuracağını belirten işletmeciler, gerekirse konuyu Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'a kadar götürmeyi, hatta geniş katılımlı yürüyüş eylemi gerçekleştirmeyi planlıyor. Yeri hafta içinde belirlenecek 5 Nisan'daki tepki toplantısına, hassas kullanım alanına alınan Narlıdere, Bayraklı, Dikili, Foça, Karaburun, Seferihisar gibi ilçelerin yanı sıra turizmin gözbebeği olan Çeşmeli tüm esnaftan da destek isteniyor.


Vali Kıraç ile görüşülecek


Yarın Vali Cahit Kıraç'la görüşeceklerini ifade eden ÇEŞTOB Başkanı Veysi Öncel, "Çevre ve Orman Bakanı Veysel Eroğlu'ndan randevu talep ettik. Karşılıklı diyalogla sorunu çözmeye çalışacağız. Bakan Eroğlu, müzik yayınının kapanış saatiyle ilgili açıklamasında, '23.59' dedi ama yönetmelikte 20.00'den sonra diye belirtiliyor. Çevre İl Müdürlüğü de bunu uygulayacak. Biz kararlılık ve diyalogla bunun çözüleceğine inanıyoruz. Konutlarındaki insanların rahatsız olmaması bizim de talebimizdir. Bu mekanları o saatte kapatırsanız turizme darbe vurmuş olursunuz. Yumuşak bir geçiş lazım. Yazın 30 derece sıcakta kimseyi kapalı yere sokamazsınız. Bu yanlış uygulamadan diyalogla dönüleceğine inanıyoruz. Sert eylem ve söylemler, Türk turizmine zarar verir" şeklinde konuştu. Öncel, 5 Nisan'daki toplantıda, eylemin yeri ve saati konusunda karar alınacağını, eylem planı hazırlanacağını, toplantıya tüm eğlence mekanı, otel ve restoran işletmecilerinin davetli olduğunu da ekledi.


Lokomotifi durdurmak demek


Aya Yorgi Koyu'ndaki Paparazzi'nin işletmecisi Bülent Gülcen de tepkisini şu sözlerle aktardı: "Bu karar Çeşme'nin sonunu demektir. Taksi şoföründen çiçekçiye kadar herkesi etkiler. İnsanlar Çeşme'ye tatil için geldiklerinde denize giriyor, sörf yapıyor, yemeğini yiyor ve eğlencesine gidiyor. Aya Yorgi'nin hassas bölgeye sokulması, lokomotifi durdurmak demek. Çeşme eğlence sektörünün lokomotifi, Aya Yorgi'dir. Ricamız, bu kararın gözden geçirilmesi, düzeltilmesi. 5 Nisan'daki toplantıya Çeşme'deki tüm esnafın katılmasını bekliyoruz."


Yönetmeliği için destek


Ege Turistik İşletmeler ve Konaklamalar Birliği (ETİK) Yönetim Kurulu üyeleri, İzmir Valisi Cahit Kıraç'ı ziyaret etti. Turizm Çalıştayı'nda kendilerine verdiği destek için Vali Kıraç'a teşekkür eden ETİK Başkanı Mehmet İşler, gürültü yönetmeliğinin uygulanmaya geçiş evresinde destek istedi. Başkan İşler, yönetim kurulu üyeleri Dursun Bülent Tercan, Sevda Zorlu, Faik Alsaç ve Haluk Nişlioğlu ile birlikte ziyaret ettiği Vali Kıraç'a, yaşadıkları sorunları anlattı. Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay'ın da katıldığı çalıştayda dile getirilen en önemli sorunlardan birisinin gürültü yönetmeliği olduğunu belirten Mehmet İşler, yönetmeliğin uygulanması aşamasında, en azından geçiş evresinde, Vali Kıraç'ın hoşgörüsüne ihtiyaçları olduğunu vurguladı. İzmir Valisi Cahit Kıraç, 4 Haziran'da başlayacak uygulamayla ilgili olarak, turizmcilerin bir an önce Çevre Bakanlığı yetkilileriyle görüşmeleri gerektiğini söyledi: "Yönetmelik belli. Çevre Bakanlığı yetkilileriyle görüşmeye mantıklı bir öneriyle giderseniz, daha olumlu sonuç alabilirsiniz."


Bakanlık açıklama yaptı


Çevre ve Orman Bakanlığı, 22 Mart 2011 tarihindeHaber Ekspres'te yayınlanan "Turizmin kalbinde sessizlik istiyor" başlıklı haber üzerine açıklama yaptı. Açıklamada, şu görüşlere yer verildi: "Yönetmelikte, eğlence yerleriyle ilgili düzenlemede; çok hassas kullanım alanları ile bu alanları etkileyen açık ve yarı açık eğlence yerlerinin belirlenmesi için öngörülen süre, 4 Aralık 2010 tarihidir. Çok hassas kullanım alanları, her ilde ilgili kurum temsilcilerinin de yer aldığı, başkanlığını Valilik makamının ve sekreteryasını İl Çevre ve Orman  Müdürlüğü'nün yürüttüğü İl Mahalli Çevre Kurulu kararı ile belirlenmektedir. Mahalli Çevre Kurulu'nda, ilgili belediyeler ve il müdürlükleri temsilcileri de yer almaktadır.  Kararın alındığı bu MÇK toplantısına İzmir Büyükşehir Belediye Başkanlığı, İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü temsilcisi katılım sağlamış ve kararı imzalamıştır. Haberde bahsedildiği gibi, alınan karar gereği turizm sektörünün olumsuz etkilendiğine dair bir şikayet bakanlığımıza intikal etmemiştir."