İzmir'de bugün deniz seferleri durdu. Alınan bilgiye göre İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin şirketi olan İzmir Deniz İşletmeciliği Nakliyat Turizm ve Ticaret A.Ş. (İZDENİZ) ile Türk-İş'e bağlı Türkiye Denizciler Sendikası (TDS) arasında yapılan ve 250 çalışanı kapsayan toplu iş sözleşmesinde anlaşmazlık yaşandı. Ücret konusunda anlaşma sağlanamayınca İZDENİZ çalışanları grev kararı aldı.

Bu sabah saat 06.00 itibariyle vapur seferleri ve arabalı vapur seferleri tamamen durdu.

TDS Genel Başkanı Dr. Hasan Pekdemir, Karşıyaka Bostanlı Vapur İskelesi önünde açıklama yaptı. Açıklamada şunlar belirtildi: "Türkiye Denizciler Sendikası'nın 66 yıllık tarihinde ilk kez bir grev uygulamasına geçiyoruz. Bu şunu gösteriyor, biz gerçekten diyalogdan yana, barışçıl, her şeyi masa başında konuşarak, tartışarak çözüme ulaşmasını isteyen bir sendikayız. Politik olarak da yaklaşımımız böyle, ama maalesef İzmir Büyükşehir Belediyesi ile yaptığımız toplu iş sözleşmesi görüşmelerinde bir sonuç alamadık. Dün akşam geç saatlere kadar Türk-İş bölge temsilcisi arkadaşlar ile Başkan Aziz Kocaoğlu'yla yaptığımız görüşmelerden de maalesef bir sonuç alamadık. Dolayısıyla görüşmelerden bir sonuç alamayınca da bu sabah itibariyle de grevi uygulamak durumunda kaldık"

İZBAN çalışanları da grev yapmıştı


Daha önce de İZBAN çalışanları ücret konusunda anlaşamayınca günlerce süren grev yapmıştı. Grev Ulaştırma Bakanlığı'nın araya girmesi ile son bulmuştu.


BÜYÜKŞEHİR DÜN AÇIKLAMA YAPTI


İzmir Büyükşehir Belediyesi de bir açıklama yaptı. Açıklamada, "Belediyemiz, ESHOT, İzmir Metro A.Ş., İZBAN ve İZULAŞ'ın koordineli çalışmasıyla, vatandaşlarımızın ulaşımda sıkıntı yaşamaması ve İZDENİZ grevinden minimum derecede etkilenmesi için gereken tedbirleri almıştır" ifadesine yer verildi.


İSKELEDEN DÖNDÜLER


İzmir Büyükşehir Belediyesi ile Türkiye Denizciler Sendikası arasında geçtiğimiz Ocak ayından bu yana süren Toplu Sözleşme Görüşmeleri (TİS), sonuçsuz kalınca bugün başlayan grev nedeniyle, körfez ulaşımını sağlayan 19 yolcu ve arabalı vapur sefere çıkmadı. Yolcu ve arabalı vapurlar Bostanlı, Konak, Karşıyaka, Üçkuyular iskelelerinde bağlandı. Grevden haberi olmayan ve sabah saatlerinde deniz ulaşımından yararlanmak isteyen yolcular mağdur oldu. İskeleden dönmek zorunda kalan yolcular, Büyüşehir Belediyesi'nin takviye ettiği otobüslere bindi. İşe gidiş saatlerinde iskele çevresindeki duraklarda yığılmalar oldu. Bazı yolcular ise banliyö hattı İZBAN'ı kullandı. Karşıyaka, Konak, Bostanlı ve Üçkuyular'da bulunan vapur iskelelerine, 'Bu iş yerinde grev var' yazılı pankartlar asıldı.

Toplamda 250 personelin greve çıktığını açıklayan Denizciler Sendikası Şube Başkanı Hüseyin Sarayoğlu, 5 aydır süren görüşmelerden sonuç alamadıkları için greve çıkmak zorunda kaldıklarını söyledi. Sarayoğlu; “4857 sayılı yasaya göre çalışan 92 arkadaşımıza yüzde 9,5 zam önerdiler. Oysa belediyenin diğer şirketlerinde yüzde 18, sosyallerle birlikte yüzde 19 gibi bir zam yapıldı. Biz de bunu talep ettik. 4857'nin dışında 854 sayılı yasaya göre çalışan gemi adamlarımız var. Gemi adamlarına da '0' zam veriyorlar" dedi. Sarayoğlu, sendikanın İzmir'de ilk kez greve çıktığını belirtti.