Köy-Koop İzmir Birliği işbirliğiyle düzenlenen ‘‘2B ve Orman Köylüsü’’ başlıklı panelde konuşan Sındır,  ‘‘Tapusu olmasa bile atadan dededen beri kullanılan bu toprakların o çiftçiye, köylüye yani üretime yeniden kazandırılması gerekiyor. Öncelikli olarak o alanlara sahip olma hakkı köylünündür’’ dedi.

Köy-Koop İzmir ve Bornova Belediyesi işbirliğiyle düzenlenen ‘‘2B ve Orman Köylüsü’’ başlıklı panel Büyük Park içerisindeki Nikah Salonunda gerçekleştirildi. 2B konusunda ücret tartışmasına girmenin uygulamayı kabul etmek anlamına geldiğini ifade eden Bornova Belediye Başkanı Prof. Dr. Kamil Okyay Sındır, ‘‘Bedel üzerinde yapılan tartışmaları doğru bulmuyorum. 2B’nin özünü tartışmak, konuşmak gerekiyor. Ücret tartışmasına girdiğimiz anda bu uygulamayı kabul etmiş oluruz. Tapusu olmasa bile atadan dededen beri kullanılan bu toprakların o çiftçiye, köylüye yani üretime yeniden kazandırılması gerekiyor. Öncelikli olarak o alanlara sahip olma hakkı köylünündür’’ diye konuştu.

Topraklarında üretim yapmak isteyen köylünün köyünden koparılmak istendiğini ancak şehirlerimizin buna hazır olmadığını söyleyen Köy-Koop İl Birlik Başkanı Muhittin Akbulut ise son dönemde çıkarılan Afet, Kentsel Dönüşüm ve 2B yasalarını eleştirdi. Bu üç yasayla köylü üzerinde oyunlar oynandığını iddia eden Akbulut, ‘‘Pazarlık değil, mücadele zamanı’’ dedi.

Açılış konuşmalarının ardından Prof. Dr. Mustafa Kaymakçı’nın moderatörlüğünü yaptığı, Türkiye Orman Köyleri Platformu Başkanı Prof. Dr. Akif Kundakçı, Orman Mühendisi Fevzi Yılmaz ve Üretici Gazetesi İmtiyaz sahibi Tuncer Beybağ’ın konuşmacı olduğu panele geçildi.

Prof. Dr. Mustafa Kaymakçı, ‘En büyük destekçimiz’ dediği Bornova Belediye Başkanı Prof. Dr. Kamil Okyay Sındır’a teşekkür etti. Türkiye Orman Köyleri Platformu Başkanı Prof. Dr. Akif Kundakçı, yıllardır tarım arazisi olarak kullanılan alanların 2B kapsamına alındığını ifade etti. Mustafa Kemal Atatürk’ün, ‘Köylü Milletin Efendisidir’ sözünü hatırlatan Orman Mühendisi Fevzi Yılmaz, tarım arazilerinin korunmasının Türkiye ekonomisi, dolayısıyla bağımsızlığı için çok önemli olduğunu söyledi. Üretici Gazetesi İmtiyaz sahibi Tuncer Beybağ ise içerisinde bulunduğumuz dönemi fetret dönemine benzeterek, Ormanların özelleştirilmesinin kabul edilemeyeceğini söyledi.