Yerel tohumların geleceğe aktarılmasını sağlamak amacıyla Bornova Belediyesi ile Kemalpaşa Belediyesi'nin birlikte hayata geçireceği 'Tohum Takas Şenliği' öncesinde iki ilçenin köy muhtarları biraraya geldi. Bornova Belediye Başkanı Kamil Okyay Sındır ile Kemalpaşa Belediye Başkanı Rıdvan Karakayalı'nın da katıldığı toplantıda yerel tohumların geleceği tartışıldı. Tohum Takas Şenliği' nisan ayında Bornova'da yapılacak.
Bornova Belediye Başkanı Kamil Okyay Sındır, Bornova'da sadece 12 köy olmasına rağmen tarımsal üretim yapıldığını belirterek, "Bornova'nın bamya, misket üzümü gibi kendine özel tohumları da var" dedi.
Türkiye'de hükümetin yerel tohumların yok olmasına neden olacak sözleşmelere imza attığını hatırlatan Başkan Sındır, "Örneğin Bornova Bamyası'nın fikri mülkiyet hakkını ABD'li bir firma gelip alsa biz bunu üretemeyeceğiz. O üründen elde edilen tüm yan ürünlerden de patent hakkı doğacak. Bu yerelde yok olmanın önünü açan bir durum. Bu nedenle tohum takası çok önemli. Belediye olarak tohum takasının yaygınlaşarak kendi ürünlerimizin tarlalarda çoğalması için destek veriyoruz" diye konuştu.

İlaç artıkları zehirliyor
Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarım Ekonomisi Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Tayfun Özkaya, yerel tohumların tehlikede olduğunu söylerken, "Köylünün tohumu hastalıklı diye, yerel tohumları yasayla yasakladılar. İthal şirket tohumlarının yetiştirilmesinde kullanılan ilaçların artıkları bizi zehirliyor" dedi.
Özkaya, "Şirket tohumlarından üretilen sebze ve meyvelerin besin değerleri de düşük, tatları yok. Tatla besin değeri arasında da çok büyük bir ilişki var. Kullanılan bu ilaçlar nedeniyle yediğimiz patlıcanlardan, domateslerden vücudumuzda zehir birikiyor. Bu nedenle anne sütünden bile ilaç artığı çıkıyor. Anne farkında olmadan bebeğini zehirliyor" diye konuştu.

Kemalpaşa Belediye Başkanı Rıdvan Karakayalı ise, "Kemalpaşa Türkiye'de kirazın ilk çıktığı bölge. Hem tarım hem de sanayide ileri bir ilçeyiz. Eğer eski tohumlarımızı geliştirip yaygın kullanımını sağlayabilirsek, meyvelerin eski tatlarına ulaşabiliriz. Biz de yerel tohumların geleceğe aktarılmasında her türlü desteği vermeye hazırız" dedi.