İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, İzmirlilere kesintisiz, temiz ve sağlıklı su verebilmek için yatırımlarını aralıksız sürdürdüklerini bildirdi, muhtemel susuzluk tehlikesine karşı 2004 ile 2010 yılları arasında yılda 89 milyon metreküplük ilave su elde edilen 194 yeni kuyu açıldığını belirtti.

Kocaoğlu, 22 Mart Dünya Su Günü dolayısıyla yaptığı yazılı açıklamada, su kaynaklarının temiz kalması, hor kullanılmaması ve kirletilmemesi için de yoğun çaba harcadıklarını, büyük yatırımlar geçekleştirdiklerini ancak bu konuda Büyükşehir Belediyesinin çabalarının yetmeyeceğini ilgili tüm kuruluşların ve tüm İzmirlilerin duyarlı olması gerektiğini ifade etti. Küresel iklim değişikliklerine karşı kenti hazırlamak ve susuz bırakmamak için var güçleriyle çalıştıklarını vurgulayan Aziz Kocaoğlu şöyle devam etti: "Şu an için İzmir'de su sıkıntımız yok. Ancak bu olumlu tabloya rağmen rehavete kapılmayıp gelecek yıllarda yaşanması muhtemel kuraklık tehlikesine karşı önlemlerimizi alıyor, yatırımlarımızı devam ettiriyoruz. Tıpkı Gördes Baraj suyunu içme suyu standartlarına çıkaracak olan Manisa Lütfiye'deki içme suyu arıtma tesisi projemiz gibi. 16.5 milyon liraya malolan tesisimizi nisan ayında işletime alacağız. Yılda 800 bin kişinin su ihtiyacını karşılayacak tesisten yılda 47 milyon metreküp suyu kentimize vereceğiz. Önceliğimiz temiz ve sağlıklı su."


80 noktadan su izleniyor

   
İzmir Büyükşehir Belediyesi, kente verilen içme suyu kalitesini garanti altına almak için 80 ayrı noktadan haftalık aralıklarla su kalitesini izliyor. Alınan su örneklerinde içme suyunun kalitesini belirlemekte kullanılan 16 ayrı parametre analiz ediliyor ve analiz sonuçları İZSU Genel Müdürlüğünün web sitesinde yayınlanıyor. Yapılan tüm analizlerde, parametre değerlerinin verilen sınır değerler altında kaldığı izleniyor. Büyükşehire bağlanan 10 ilçe ve 37 beldenin (mahalle) bir çoğunun eski ve kanserojen etkili asbest borulardan oluşan içme suyu şebekeleri de yenilendi. Hem şebekedeki kaçakları önlemek hem de yeni yerleşimleri kanserojen etkili içme suyu borulardan arındırmak için başlatılan çalışmalar kapsamında bin 88 kilometre uzunluğundaki içme suyu şebekesi sağlıklı borularla değiştirildi. Ayrıca 8 ayrı ilçedeki toplam 16 köyde arsenik veya demir ve mangan arıtma tesisleri kurularak köylere sağlıklı su verilmesi sağlandı.
   

250 milyona şebeke yenileniyor

   
İzmir Büyükşehir Belediyesi, 2011 ve 2012 yıllarında kentte 3 bin 144 kilometre uzunluğunda yeni içme suyu şebekesi döşeyecek. Bu yatırımın tutarı yaklaşık 250 milyon lira olacak. Öncelikle Urla, Aliağa, Menemen, Seferihisar, Torbalı ve Özdere'nin içme suyu altyapısını baştan sona yenileyecek olan İZSU; Foça, Bornova, Kemalpaşa, Menderes, Güzelbahçe, Buca, Karabağlar, Karşıyaka, Konak ve Selçuk ilçelerinde yer alan mahalle ve köylerde de eskiyen içme suyu şebekelerini yenileyerek kaçakları azaltacak, yerleşim yerleri modern altyapıya kavuşacak. Ayrıca İZSU, yeni şebeke yatırımları için 928 kilometre uzunluğunda su borusu satın aldı. İmalatlara hız kazandıracak uzun ömürlü, basınca dayanıklı borular için İZSU, 57.6 milyon dolarlık yatırım yaptı. Yenilenebilir enerji kaynaklarının kullanımı konusunda önemli bir adım atılarak köylerdeki su depolarına "güneş enerjili otomatik klorlama sistemi" kurulmaya başlandı. Enerji maliyetlerini de büyük oranda düşüren proje çerçevesinde 18 köye kurulan sistem bu yıl yoğunlaştırılarak 50 köye daha uygulanacak.

Çevre yerleşimlerin en büyük problemlerinden biri olan suyun kullanımından sonra ortaya çıkan evsel atıksu sorunu İzmir Büyükşehir Belediyesinin kurduğu arıtma tesisleri ile çözüldü. Gelecek yıllarda yaşanacak muhtemel susuzluk tehlikesine karşın Menderes Oğlananası ile Ayrancılar Mesira Alanındaki 35 bin metreküplük dere ve kaynak suyu, 2.1 milyon liralık yatırımla Tahtalı Barajı'na aktarıldı. Ayrıca 2004 ile 2010 yılları arasında tam 194 yeni kuyu açıldı. Yıllık 89 milyon metreküplük ilave su elde edilen bu kuyular için yaklaşık 19 milyon liralık harcama yapıldı.


4 ayda 3 arsenik tesisi kuruldu
   
Küresel ısınma nedeniyle bazı yeraltı kaynaklarında 2008 yazında görülen arsenik artışı üzerine harekete geçen İzmir Büyükşehir Belediyesi, 4 ay gibi kısa bir sürede 15 milyon avroluk yatırımla 3 arsenik tesisi birden kurdu ve İzmir'de arsenik sorunu tümüyle ortadan kaldırıldı. İzmir Büyükşehir Belediyesinin 2007 yılında küresel ısınmanın tehlikelerini önceden sezerek başlattığı su tasarrufu kampanyası, İzmirlilerin kampanyaya büyük desteği ile Türkiye'ye örnek oldu. İzmir kent merkezindeki su şebekelerinde 1995 yılında yüzde 63.8 olan kayıp ve kaçak oranı, 2010 yılında yüzde 36.4?e indi. Böylece İZSU?nun yaptığı yoğun çalışmalar sonucunda 16 yıllık dönemde kayıp kaçak oranı yüzde 27.4 oranında azalmış oldu. İzmir'in en önemli su kaynaklarının başında gelen Tahtalı Barajı ve havzasını çevre kirliliğinden korumak için yoğun çaba harcayan İzmir Büyükşehir Belediyesi, mutlak koruma alanındaki kamulaştırma çalışmalarını tamamlandı. Kısa mesafeli koruma alanındaki iki adet yerleşim alanının kamulaştırmalarına başladı. (Eşenköyü ile Eskişaşal köyü) 300 hektarlık alanda 450 bin fidan dikerek İZSU Ormanı oluşturan Büyükşehir Belediyesi, 120 hektar alana 52 bin fidan dikti. 2011 yılında kamulaştırılan 80 hektar alana 39 bin fidan daha dikecek. Ayrıca, su havzalarını kirlilikten ve tarımsal ilaçlardan korumak amacıyla bugüne kadar Menderes ve Tahtalı havzaları ile Yarımada başta olmak üzere devam eden çalışmalarla çok sayıda üretici organik tarım uygulamaya başladı. Organik üretim yapan üreticilere fidan dağıtımı yapıldı.