Aliağa’da bulunan Kyme antik kenti kazılarını uzun yıllar kazı başkanı olarak sürdüren İtalyan Sebastiana Lagona’nın adını taşıyan Cadde, Aliağa Belediyesi tarafından adına uygun tarihi motiflerle yeniden düzenlenecek. Kyme’de çıkarılan 42 farklı sikkenin önlü arkalı 84 kopyası 600 metrelik Caddenin kaldırımlarına işlenecek. Aliağa Merkezinde, vatandaşları deniz ve parklarla buluşturan Sebastiana Lagona Caddesi’nin antik kent uygarlığına ilişkin motifleri ve taşlarıyla büyük ilgi görmesi bekleniyor.


ALİAĞA’YA YAKIŞAN BİR CADDE OLACAK

Türkiye’nin en hızlı büyüyen kentlerinden Aliağa’da, Belediye tarafından yapılan çalışmalarla kentin çehresi değişiyor. Aliağa Belediyesi, Sebastiana Lagona Caddesi düzenleme projesi kapsamında geçtiğimiz ay ihaleye çıktı. Zemin hazırlık çalışmalarına start veren Aliağa belediyesi Fen işleri ekipleri, İZSU’nun altyapı çalışmasını bitirmesinin ardından projeyi hızla tamamlayacak. Proje ile Balıkçı Barınağı İskele Meydanından Hükümet Caddesine kadar olan bölgenin çehresi değişecek.

Proje kapsamındaki 600 metrelik yolda, İZSU işbirliği ile sürdürülen yağmur suyu drenaj hattı çalışmaları devam ediyor. Su ve kanalizasyon alt yapı hazırlıkları kısa sürede tamamlandıktan sonra caddede doğal taş döşeme işlemi yapılacak


TARİHİ MİRAS VE MODERN HAYAT BULUŞACAK


Proje ile Caddeye aşınmaya, dona ve yağmura dayanıklı 8 bin 500 m2 doğal taş, 2 bin metre doğal kırım granit bordür döşenecek. Projenin yapım aşamasında traverten taşı, andezit taşı, sikke rölyefleri kullanılacak. Aliağa Kyme Antik Kenti kazılarında çıkarılan 42 farklı sikkenin ön ve arka yüzlerinden oluşan 84 kopyası kaldırım üzerine işlenerek bölgenin tarihi ve kültürel mirası, Aliağa halkı ile buluşturulacak. Sikke kopyalarının yanında zeminde bilgi plakaları yerleştirilecek. Cadde aydınlatması da projenin görselliğini öne çıkaracak şekilde yeniden yapılacak.


CADDEDE ENGEL YOK


Aliağa Belediyesi, kentteki diğer altyapı projelerinde olduğu gibi Sebastiana Lagona Caddesi projesinde de engellilerin ihtiyaçlarını dikkate aldı. Caddede engelli vatandaşların kullanımını kolaylaştırmak amacıyla kaldırım veya taşıt yolunun engellilerce fark edebileceği yapıda döşeme yapılacak. Kaldırımlarda engelli vatandaşların kullanımı için engelli rampası yapılacak.


BAŞKAN OĞUZ: YATIRIM VE PROJELERİMİZ SÜRECEK

Aliağa Belediye başkanı Ömer Turgut Oğuz, 5 yıldan bu yana süren çalışmalarla hızla büyüyen Aliağa’nın altyapı ve sosyal yaşam ihtiyaçlarına kalıcı çözümler üretildiğini söyledi. Başkan Oğuz, altyapıda Aliağa’nın uzun yıllar ihtiyacı karşılayacak çalışmalara imza attıklarını ifade ederek, “Türkiye’ye örnek olacak, tarih ile modern yaşamı buluşturan bir projeye başlıyoruz. Uzun yıllar Aliağa Kyme Antik Kenti Kazı Başkanlığı yapan Arkeolog Ord. Prof. Dr. Sebastiana Lagona’nın adını taşıyan bu Caddemizde, anlamına uygun şekilde tarihi dokuyu modern yaşamla birleştireceğiz” dedi.
Lagona’nın Aliağa’ya uzun yıllar hizmet verdiğini anımsatan Başkan Oğuz, “Sayın Lagona’ya uzun sağlıklı bir yaşam diliyor, Aliağa halkı adına teşekkür ediyorum. Adını taşıyan bu Caddemizi, onun Kyme’de kazılarında bulduğu sikkelerin kopyalarını gösteren motiflerle donatacağız. İZSU’nun çalışmaları kısa sürede bitecek ve hemen projemizi hayata geçireceğiz. Aliağamıza hayırlı olmasını diliyorum” dedi.