Ali Budak- Kemeraltı'nı canlandırmak ve tescilli yapıları restore ederek sosyal yaşama kazandırmak amacıyla kurulan TARKEM'in 5'inci genel kurulu Alsancak'taki Tarihi Havagazı Fabrikası'nda yapıldı. İzmir'deki çeşitli odaların yöneticilerinin yanı sıra Konak Belediye Başkanı Sema Pekdaş'ın da katıldığı toplantıda üyelere seslenen TARKEM Başkanı Samim Sivri, Kemeraltı'na ilk çiviyi 2018'de çakmaya başlayacaklarını müjdeledi. Kemeraltı bölgesiyle ilgili 6 yıldır konuştuklarını, artık harekete geçme zamanını geldiğini söyleyen Başkan Sivri, ‘Burası gelecekte İzmir'in hatta Türkiye'nin en güzel açık hava açık alışveriş çarşısı olacak. TARKEM altında çeşitli şirketler de yer alacak ve 2017-2018 döneminde gelir getirici projelere imza atacağız’ dedi.


TARKEM, holding olup halka açılacak


2018'den itibaren 5 yeni projeye imza atacaklarını vurgulayan TARKEM Yönetim Kurulu Başkan Vekili Uğur Yüce, şöyle devam etti: Mumcuoğlu İşhanı, Mavi Kortejo, Tevfik Paşa Konağı, Yusuf Rıza İlkokulu ile bu ilkokulun bitişiğindeki arsada 442. Sokak isimli projemiz olmak otel, öğrenci yurdu, ofis, toplantı salonları ve sosyal tesisleri yapacağız. Bunların projelendirme süreçlerini ise mimarlık fakültesi emekli öğretim üyesi ve TARKEM Danışmanı Zehra Akdemir yürütüyor. Projelerle ilgili detayları kendisi anlatacak. Bunun yanı sıra toplam 1400 tescilli yapının bulunduğu Kemeraltı'nda ilk adım olarak ticari girişimlere imza atacak olan ORKEM'i kurduk. Sermayesinin tamamı TARKEM'e ait olan ve ticari oluşumları organize edecek ORKEM, 2018'deki uygulamaların hayata geçmesinde ilk adımdır. İlerleyen süreçte yeni kurulacak şirketlerle TARKEM'in holding yapısına geçmesini ve halka açılmasını planlıyoruz.
 

5 proje hayat getirecek


Projelerle ilgili bilgi veren TARKEM Danışmanı Zehra Akdemir, ‘Tarihi Çarşı'da yer alan 1800 metrekarelik Mumcuoğlu İşhanı'nı paylaşımlı ofis haline getireceğiz. Küçük ölçekli şirketler ile genç girişimler bundan faydalanabilecek. Yine bu handa toplantı salonları, kafe ve restoran bulunacak. İkinci projemiz ise Mavi Kortejo olacak. Toplam 400 metrekarelik bir yapı olan bu yapıyı öğrenci yurdu veya gençlik oteli olarak hayata geçirmeyi planlıyoruz. Tevfik Paşa Konağı ise Oteller Sokağı'ndaki en büyük otel konumunda. Toplam 1300 metrekarelik bu yapı Hatuniye Camii'ne bakmakta. Yaklaşık 120 yıllık bu konakta 28 oda ve 2 dükkân bulunuyor. Bu yapıyı yine otel olarak kullanacağız. Dördüncü projemiz ise Yusuf Rıza Eski İlkokulu'nun olduğu otopark alanı. Toplam 3 bin metrekarelik bu alanda Bilim, Teknoloji Girişimcilik ve Kuluçka Merkezi yapacağız. Ayrıca burası için YUROKEM isimli bir şirket de kurulacak. Bu şirketin yüzde 49 hissesi TARKEM'e diğer yüzde 51 hisse ise arsa sahiplerine ait olacak. Bu alanda ayrıca ofisler, toplantı salonları, sosyal alanlar yapılacak. İlkokulun hemen bitişiğindeki arsayı da aldık. Bu alana 442’nci Sokak Ofisleri ismini verdiğimiz projemizi uygulayacağız. Toplam 450 metrekarelik bu alanı şirketlerin idari merkezi olarak kullanılabilecek’ diye konuştu.


Kestelli'ye çocuk bilim merkezi


TARKEM'in hem destekçisi hem de ortağı olduklarını kaydeden Konak Belediye Başkanı Sema Pekdaş, sözlerini şöyle sürdürdü: Bazen planlardan kaynaklı sorunlarımız oluyor. Restorasyon için başladığımız işlerde kadastral alanlar ile belediyemizdeki alanlar arasında farklılıklar çıkınca işler yavaşlıyor. Ama Kıllıoğlu Hamamı için yenileme ve rölöve projelerini hazırladık. Kestelli ve İkiçeşmelik'in kesiştiği köşede yer alan İstiklal İlkokulu'nu da İZKA ile ortaklaşa Çocuk Bilim Merkezi yapacağız. Böylece Kestelli canlanacak. Alanyalı Konağı’nın da yenileme projeleri başladı. Kemeraltı'ndaki mücevherin üzerindeki tozlar üfleyerek gitmiyor biraz kazımak gerekiyor ama hepsini yapacağız. Kemeraltı'nı el birliği ve katılımcı bir süreçle ayağa kaldıracağız.
 

Demirtaş'a sitem


TARKEM'in toplam 121 üyesi olduğunu kamu payının ise yüzde 36'ya ulaştığını açıklayan Başkan Vekili Uğur Yüce, ‘Ege İhracatçı Birlikleri, EBSO, İzmir Ticaret Borsası, Deniz Ticaret Odası bizim hissedarlarımız. Yüzde 1'lik hisseyi de İzmir Ticaret Odası'na rezerve ettik bekliyoruz. Ama Ekrem beyi ikna edemedik. Allah ömür versin ama Ekrem beyin başkanlıktan ayrılmasını bekliyoruz. Yerine gelecek olan kişiyi daha rahat ikna edebileceğimize inanıyorum. Yüzüne karşı da bunu söylediğim için burada rahatlıkla paylaşabilirim’ dedi.
 


Yeni yönetim belli oldu


Samim Sivri, Murat Demirer, Uğur Yüce, Hasan Eke, Muzaffer Tunçağ, Ümit Kaya, Bekir Pakdemirli, Temel Aycan Şen, Moris Bencuya, Önder Dağıstan, Deniz Barçın, Nesim Bencuya, İlknur Denizli, Salih Özen, Şefika Günseli Ünlütürk, Mustafa İpek ve Perihan İnci'den oluşan 17 kişilik yönetim kurulu oy birliğiyle seçildi. Ayrıca 2016-2017 Faaliyet Raporu ile Mali Raporu'da oy birliğiyle ibra edildi.