İşte Hakan Tartan'ın açıklaması: "Değerli Dostlar, Üzülerek görüyorum ki Güney Afrika Fahri Konsolosluğu’nun bir önerisi sonrasında Nelson Mandela isminin İzmir’de bir sokağa verileceği konusunda gereksiz bir spekülasyon yaratılmaktadır.

Ortada ne bir değerlendirme, ne de bir işlem söz konusudur. Yasal olarak herkes Konak Belediye Başkanlığına önerilerde bulunabilir. Bu öneriler önce komisyonlarda daha sonra Belediye Meclisinde değerlendirilir ve karar için Belediye Başkanı’na sunulur. Şu anda sadece bir öneri söz konusudur. Bu nedenle bir bardak suda fırtına koparılmasını doğru bulmuyorum. Türkiye’de çok farklı konularda demokrasi, insan hakları ve adalet ciddi sancılar yaşarken, sadece bir Fahri Konsolosluğun öneri mahiyetindeki teklifini bu denli büyütmenin arkasında sadece ön yargı değil, yeterli bilgilenmeme de olduğunu düşünüyorum.

 “Atatürk’ün İzmir’i” kitabı 50 binden fazla insanın kütüphanesinde yer alan bir kişi olarak amaçlı spekülasyon sahiplerinin benim sayfalarımda verdiğim mesajlar içinde boğulacağını düşünüyorum. Ayrıca, geçmişte de çok tartışması yapılan bu konuyla ilgilenenlerin bilgilenmesi amacıyla anımsatmak istiyorum: Nelson Mandela, Atatürk ödülünü değil, “Türkiye’de insan hakları ihlaline yol açan darbeci yönetimlere de ödül verilmesi uygulamasını” protesto ederek geri çevirmiştir. Bunu defalarca açıklamıştır. Türkiye yeniden demokrasiye dönüş yaptıktan sonra ise bu ödülü seve seve alacağını ifade etmiştir.

Ortada alınmış bir karar yoktur. Gerçekler bu şekildedir.

Ben, belli çevrelerin kendilerine başka meşgale bulmalarını öneriyorum. Biz işimizi biliriz…

Bu konudaki duyarlı yurttaşlarıma sevgi ve saygılarımla… "