İzmir Tasarım Forumu, tarihi Havagazı Fabrikası'nda başladı. İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, İzmir Tasarım Forumu'nun 2009 yılında gerçekleştirilen Kültür Çalıştayı'nda gündeme geldiğini ve konunun uzmanlarıyla hayata geçirildiğini söyledi.

Tasarım konusunu çok önemsediklerini belirten Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, "Kentimiz bir tasarım üssü olabilir mi? Sıçrama yapabilir mi? Bunu konunun uzmanlarıyla tartışmak istedik. Bizim çağrımıza cevap vererek foruma katıldığınız için teşekkür ediyorum. Burada uzmanlar, konuyu çeşitli cephelerden değerlendirecek. İzmir'de yaşayan yaklaşık 4 milyon kişi adına, Ege ve ülkemizin geleceği için herkese sonsuz teşekkürlerimi sunuyorum" dedi.

Olanaklar kullanılmalı

Büyükşehir Belediye Başkan Danışmanı İlhan Tekeli ise, belediyelerin sadece altyapı hizmeti götüren kuruluşlar olmadığını, kentin ekonomik vizyonuna da katkı sağlamaları gerektiğini, bu amaçla da böyle bir forum düzenlendiğini söyledi. İzmir'in bir tasarım kentine dönüşmesi amacıyla ilk adımın İzmir Tasarım Forumu ile atıldığını belirten Tekeli, şunları ifade etti:
"Tasarım kenti olmak, kentte yaşayanlara daha rahat, kullanışlı, sağlıklı, güzel ve konforlu kent mobilyaları, ortamlar, çevreler, olanaklar ve servisler sunmak demektir. Tasarım kenti olmak, sürdürülebilir nitelikte temiz, estetik, cazip ve yeşil sahiller, caddeler, parklar, meydanlar ve yaşam alanlarına sahip olmak demektir. Forumda amacımız yoğun bir gündemle bir araya gelmek ve birbiriyle ilişkili iki soruya birlikte yanıt aramak. İzmir'i bir tasarım kentine nasıl dönüştürürüz? İzmir'i Akdeniz'de saygın bir tasarım merkezi konumuna nasıl getiririz? İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin elinde bir çok olanak var, bu olanaklar belirlenen amaç için kullanılmalıdır."

73 uzman katıldı


İzmir Tasarım Forumu'nun Moderatörü Tevfik Balcıoğlu ise, kentlerin son 15 yıldır kendilerine tasarım kenti olarak bakmaya başladığını, bu amaçla bütüncül çalışmalar yaptıklarını söyledi.

Bir kentin tasarım kenti haline gelmesi için değişik boyut ve adımlar olduğunu belirten Balcıoğlu, öncelikle kentte yaşayanların tasarım kavramını benimsemeleri gerektiğini ifade etti.

Foruma, ayakkabı, deri, gelinlik, abiye, mobilya, moda, hazır giyim, mücevher, takı tasarımı, tasarım stratejileri, tekstil ve yaratıcı endüstriler dallarında konunun uzmanı 73 kişi katıldı.